Startpagina Economie

Boerenbond wil nuance in klimaatdebat, ABS wijst op mondiale aspect

Boerenbond vindt een recent VN-klimaatrapport dat oproept tot een nieuw voedselmodel zelf genuanceerder dan een deel van de berichtgeving erover, waarin bijvoorbeeld sterk de nadruk wordt gelegd op de noodzaak tot verminderde vleesconsumptie. De cijfers in het rapport zijn mondiale cijfers en tonen vooral aan dat de Vlaamse land- en tuinbouw bovengemiddeld efficiënt en duurzaam produceert, laat woordvoerder Vanessa Saenen weten. ABS vindt dat de oproep tot radicale en snelle actie vooral elders van toepassing is.

Leestijd : 2 min

Het rapport wijst volgens Boerenbond vooral op het risico van voedseltekorten en daarmee het belang van het vrijwaren van landbouwgronden – ook in Vlaanderen – voor voedselproductie. Daarnaast toont het rapport aan dat verder moet worden ingezet op duurzame intensivering, zoals de landbouw dat volgens Boerenbond al jaren met succes doet.

Landbouw leverde en levert volgens Boerenbond nog steeds door knowhow en innovatie een bijdrage aan zowel voedselzekerheid als klimaat en zal dat ook in 2050 en 2100 nog doen. Boerenbond vraagt om een realistisch en haalbaar klimaatbeleid.

ABS: mondiaal verhaal

In de media wordt soms de nadruk gelegd op de vleesconsumptie. De Morgen zette de kop “Het is nu officieel: we moeten af van dat vlees” boven een artikel over het rapport. "We moeten een onderscheid maken tussen de vleesproductie en -consumptie bij ons in Vlaanderen en elders in de wereld", zegt Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) en akkerbouwer in Oostende.

"De consumptie van rundvlees is bij ons al gehalveerd sinds de jaren 1970, dat kun je nagaan op de website van de VLAM (het Vlaamse Centrum voor Agro en Visserijmarketing)", riposteert Vandamme tegenover de collega’s van Belga, "terwijl de tendens in vele ontwikkelingslanden in Afrika en Azië er juist een is van overschakeling van plantaardig dieet naar vleesconsumptie, net omdat hun levensstandaard stijgt."

"Vergeet ook niet dat een derde van de Vlaamse landbouwoppervlakte grasland is, dat voor het grootste deel ook enkel als grasland bruikbaar is en dus niet voor akkerbouw geschikt is. Dan begrijp je dat het onzinnig is om voor een halvering van onze veestapel te pleiten. We hebben nu eenmaal de herkauwers nodig om plantaardige eiwitten om te zetten in dierlijke eiwitten."

Betekent dit dat er alleen elders moet ingegrepen worden en dat er bij ons op vlak van landgebruik niets moet veranderen? "Dat heb ik niet gezegd", reageert Vandamme. "Er zijn inderdaad problemen die in kaart worden gebracht in het rapport, maar je moet die problematiek op mondiaal niveau bekijken. Dan zul je zien dat de radicale en snelle veranderingen in het landgebruik waarvoor het VN-Klimaatrapport pleit, vooral op andere landen en continenten van toepassing zijn."

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken