Startpagina Wetgeving

Nederlandse boerenpartij in de maak

De BoerBurger-Beweging wil bij de verkiezingen van 2021 in het Nederlandse parlement komen, met een positief verhaal te brengen over voedselproductie. Het wordt een ‘one-issue’-partij die mikt op enkele zetels. Initiatiefnemers zijn Caroline van der Plas en Wim Groot Koerkamp, die beiden als communicatie- en mediadeskundigen in de agrarische sector werkzaam zijn. De specifieke plannen voor de nieuwe partij worden op 16 oktober onthuld.

Leestijd : 2 min

Van der Plas is oprichter van het Twitteraccount Boerburgertweet dat burgers in staat stelt een blik te werpen in het beroepsleven van boeren. Het motto is ‘wees goed, vertel en verbind’. Het account heeft 11.700 volgers. Op Facebook heeft de beweging 18.000 volgers terwijl het Instagram-account nog in de kinderschoenen staat. De partij moet vooral geen protestpartij worden. Van der Plas en Groot Koerkamp willen een positief tegengeluid laten horen tegenover de vaak onterechte kritiek die de sector zou krijgen. Hoewel de christendemocraten zichzelf nog in de markt zetten als plattelandspartij, zou de landbouwkennis in de Tweede Kamer beperkt zijn.

Als het de beweging lukt, is het niet de eerste boerenpartij die in het Nederlandse parlement terecht komt. was van1963 tot 1981 vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. De partij ontstond uit onvrede onder boeren over het verplicht betalen van heffingen aan het landbouwschap, dat overigens inmiddels is afgeschaft. In 1967 behaalde de partij met 327.953 stemmen (4,77 procent van het totaal), 7 zetels. BoerBurger-Beweging wil een heel andere soort partij worden.

Van der Plas is chefredacteur van Agrio Uitgeverij, dat in Nederland diverse landbouwbladen maakt. Ze mengt zich op Twitter maar ook elders in discussies over dierenwelzijn, de CO2-voetafdruk van de landbouw en andere landbouwgerelateerde discussies. Groot Koerkamp is mede-eigenaar van het communicatieadviesbureau ReMarkAble.

Lees ook in Wetgeving

Welke juridische acties tegen het stikstofbeleid?

Recht In het Belgisch Staatsblad van 22 februari 2024 verscheen het decreet over de programmatische aanpak stikstof (PAS). Dit zogenaamde stikstofdecreet trad in werking op de dag die volgde op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad. In de pers werd al vanuit verschillende hoeken aangekondigd dat juridische acties zullen volgen. Wij bekijken wat deze juist kunnen inhouden.
Meer artikelen bekijken