Startpagina Actueel

FAVV waarschuwt bij meenemen van dieren en planten na vakantie om uitbraken te vermijden

Het Federale voedselagentschap (FAVV) heeft gevraagd om op te passen wanneer je planten, dieren en voeding meeneemt van vakantie, die kunnen namelijk ziekten meebrengen zonder dat je het weet. Het agentschap verwijst naar een incident van eind juni toen de Noord-Ierse autoriteiten de Afrikaanse varkenspest hadden ontdekt in illegaal vervoerd vlees dat in de bagage van enkele passagiers zat.

Leestijd : 2 min

"Soms kunnen op het eerste gezicht kleine onschadelijke dingen een grote invloed hebben op onze fauna, flora en economie", aldus het voedselagentschap. Om te voorkomen dat er in België nieuwe uitbraken van ziekten uit het buitenland plaatsvinden, gelden er regels voor zowel voeding als voor de reizigers zelf.

Eind juni heeft de Britse douane op de Noord-Ierse luchthavens meer dan 300 kilogram vlees en zuivelproducten zonder gezondheidscertificaten in beslag genomen die in de bagage van enkele passagiers zaten. Na analyse werd ontdekt dat sommige vleesproducten besmet waren met de Afrikaanse varkenspest, het virus dat vorig jaar ook in ons land bij everzwijnen werd vastgesteld.

In de jaren tachtig heeft het in België ook geleid tot zes uitbraken van de Afrikaanse varkenspest toen een toerist vlees uit Sardinië had meegenomen en aan varkens in ons land had gevoerd. Het incident had rampzalige economische gevolgen voor de varkenssector, aldus het FAVV.

Het voedselagentschap wil benadrukken dat slechts enkele soorten toegelaten zijn om mee te nemen naar huis en dat het niet aangeven strafbaar kan zijn.

Overigens zegt het FAVV dat het beter is om te voorkomen en vraagt reizigers om dus best geen voedsel of planten als souvenir uit het buitenland mee te nemen.

Belga

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken