Startpagina Economie

Bolsonaro zegt dat ngo's eerder dan boeren achter bosbranden in Amazonegebied zitten

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft donderdag gezegd dat niet-gouvernementele organisaties achter de bosbranden kunnen zitten die het regenwoud teisteren. Hij voegde eraan toe dat hij geen bewijzen had en alleen een vermoeden uitdrukte. In lokale Braziliaanse media wordt dan weer gerekt over landbouwers die ‘branddagen’ zouden plannen om land vrij te maken voor areaaluitbreiding.

Leestijd : 2 min

De president sprak zich woensdag over de kwestie uit nadat via satellietbeelden te zien was dat het aantal bosbranden in Brazilië dit jaar met 83% was toegenomen tegenover 2018. In totaal gaat het om 72.000 branden. Meer dan de helft van die branden woedt in het Amazonegebied, de spreekwoordelijke 'longen van onze planeet' die milieudeskundigen zien als een belangrijke dam tegen de klimaatopwarming.

Milieudeskundigen verwierpen de uitspraak van de president. Zo bestempelde de baas van het Braziliaanse Instituut voor Milieubescherming de uitspraak als "onverantwoordelijk" en "nonsens".

Maar Bolsonaro hield donderdag vol dat boeren de vuren misschien wel aangestoken hebben om zo weideland te creëren, maar dat ngo's in zijn ogen toch de eerste verdachten zijn. "Ngo's hebben geld verloren en hebben geen werk meer. Waar houden ze zich dan mee bezig? Met mij ten gronde te richten", zei de president. Bolsonaro gaf toe dat de uitspraak niet kon bewezen worden, tenzij men iemand op heterdaad zou betrappen. De branden volgden op manoeuvres van de Braziliaanse regering om meer grond van het regenwoud open te stellen voor mijnbouw en landbouw. Uit satellietbeelden blijkt dat de ontbossing enorm vlug en grootschalig voortgaat.

Het proces heeft vaak wat weg van een drietrapsrakket. Inheemse volkeren hebben anders dan landbouwers of reguliere burgers, nog wel het recht landbezit in het regenwoud te verwerven. Wanneer ze zich ergens settelen en na enige jaren papieren krijgen, wordt het land verkocht aan landbouwers. Die laten vaak eerst het meest courante hout uit het bos halen, en branden wat over blijft dan af om ruimte te scheppen voor vaak eerst veehouderij en daarna sojateelt.

Het regenwoud lijdt onder jaarlijks in de zomer terugkerende bosbranden, maar ook landbouwuitbreiding. Ook inheemse volkeren die in de Amazone leven staan door beide fenomenen onder druk.
Het regenwoud lijdt onder jaarlijks in de zomer terugkerende bosbranden, maar ook landbouwuitbreiding. Ook inheemse volkeren die in de Amazone leven staan door beide fenomenen onder druk. - Foto: JCB

Belga/Landbouwleven

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken