Startpagina Economie

De zuivelmarkt in augustus

Tijdens de voorbije maand viel er onrust op de zuivelmarkten te bespeuren. Dit had verschillende redenen. Een overzicht door de Milk Trading Company (MTC).

Leestijd : 4 min

Begin augustus grepen de centrale bankiers in door de escalatie van de handelsoorlog China –VS. Nadat de FED (Centrale Bank van de VS) eind juli ervoor de rente voor het eerst sinds 10 jaar verlaagde, volgden ook kleinere centrale banken als India, Nieuw-Zeeland en Thailand. De Europese Centrale Bank komt pas in september samen, maar men gaat ervan uit dat hier ook een daling zal volgen. Normaal zwengelen lage rentes de economische groei aan, maar nu ziet men in deze wedloop aan renteverlagingen net de angst voor een opkomende recessie. De onrust rond de Duitse economie doet ook geen goed aan het globale economische sentiment. Daar komt bij dat een brexit zonder deal meer en meer op de voorgrond komt in het VK. De olieprijzen dalen door deze onrust. De Global Dairy Trade (GDT) index daalde evenveel, als hij voordien steeg.

Het kan een heftig najaar worden in Europa. De Italianen mogen waarschijnlijk terug naar de stembus en de brexit lijkt zich zonder deal te voltrekken. Internationaal was er midden augustus wel een plotse pauze in het handelsconflict China-VS. Hierop, en samen met een voorafname op de te verwachten economische stimuli door centrale banken, reageerden de financiële markten positief. De EUR/USD-koers sputtert nu al een tijdje rond het laagste niveau van afgelopen twee jaar. De GDT-index daalde de derde week van augustus lichtjes en minder dan velen hadden verwacht.

Melk

De melkproductie in de belangrijkste zuivelregio’s bleef begin augustus (8/8) mild. In Europa baarde de hitte en droogte zorgen. In de VS was de melkprijs niet het probleem. Dankzij de kaasprijzen en eiwitsubsidie kregen de Amerikaanse melkveehouders er in juli de hoogste melkprijs sinds december 2014. Voorlopig blijft de melkaanvoer in de VS neutraal tegenover vorig jaar. In juni, de eerste maand van het nieuwe melkseizoen in Nieuw-Zeeland, zagen we echter een heel ander beeld, met 14% meer melk. Het aanbod aan zuivelproduct op de laatste GDT, 38.800 ton waarvan 35.000 ton is verkocht, bevestigt de hoge melkaanvoerverwachting. Het is van december 2018 - iets na de aanvoerpiek in het melkseizoen - geleden dat men nog zoveel product aanbood op een GDT-veiling. In Europa viel de eensgezindheid van de melkerijen op. In de laatste EU-melkprijsvergelijking hielden liefst 13 kopers hun prijs gelijk.

In de derde week van augustus (22/08) ging de melkproductie in Europa stilaan naar de seizoendip. In Nieuw-Zeeland daarentegen ging de productie richting de seizoenpiek. In de VS melkt men met minder koeien evenveel als vorig jaar. De USDA-voorspeller vraag en aanbod van landbouwproducten (WASDE) ziet voor de rest van 2019 in de VS hogere prijzen voor kaas, wei en boter, wat de Class-III melk ten goede komt, en lagere prijzen voor nonfat dry milk (NFDM) wat slecht is voor de Class-IV melk. Voor 2020 voorspellen ze lagere prijzen voor kaas, boter en NFDM wat hen een lagere melkprijs voor 2020 doet voorspellen. De GDT-prijsindex zat onder het niveau van 2017, maar wellicht boven dat van 2018.

Boter

De Europese boterprijs bleef begin augustus dalen. De laatste boterindex van 3.533 euro/ton is sinds 08/2016 niet zo laag geweest. Toen zat men in stijgende tendens, nu in een dalende. De internationale vraag naar boter is laag. De lagere Europese boterprijs tegenover de rest van de wereld zwengelt de export niet aan. Op de laatste GDT-veiling ging het melkvet het meest onderuit (-5,5%). Is boter een luxeproduct in economisch onzekere tijden? Deze dalende vetvalorisatie doet meer melk naar de kaasproductie gaan. Op dat moment was de melkaanvoer in Europa laag, maar bij een stijgende melkaanvoer kan dit ook druk geven op de kaasprijzen.

Op de laatste GDT deed het melkvet opnieuw een stap terug (-3,5%). Dankzij de prijsstijging (+2,1%) van de vollemelkpoeder daalde de GDT-index maar licht (-0,2%). Van de 34.410 ton verkocht product is er op de GDT ongeveer 60% vollemelkpoeder. In Europa maakte de boterprijs de laatste twee weken rare capriolen omdat in Frankrijk de voorlaatste boterprijs met 200 euro/ton naar beneden plofte en men er deze week 100 euro/ton opslag gaf. Samengevat stabiliseert de Europese boterprijs de laatste weken rond 3.500 euro/ton. De toegenomen Europese boterexport van de laatste maanden riep een verdere daling mogelijk een halt toe.

Poeder

Begin augustus bleven de poederprijzen stabiel tot licht stijgend. Op de GDT gingen ze het minst onderuit. We zien voor vollemelkpoeder in Nieuw-Zeeland duidelijk lagere prijzen in de verste contractmaanden 12/2019 en 01/2020. In Europa is volle poeder stabiel en stijgt magere poeder licht in prijs. De laatste magerepoederindex was goed voor 2.122 euro/ton. Slechte prijzen voor wei en weipoeder. De import door China van dit populaire product voor veevoeder ging in de eerste jaarhelft -30%.

De laatste weken stabiliseren de Europese magerepoederprijs rond 2.125 euro/ton. Op de GDT ging magere poeder licht achteruit. Zeer kleine Europese voorraden magere poeder samen met een aankomend jaarrecord van Europese export, kan de mageremelkpoederprijs de komende tijd nog ondersteunen.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken