Startpagina Wetgeving

Pak minder deelnemers aan jachtexamen in Flanders Expo

Er zijn dit jaar 29 procent minder deelnemers aan het jachtexamen dat het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) zaterdag in Flanders Expo in Gent organiseerde.

Leestijd : 1 min

Om te mogen jagen in Vlaanderen, moeten kandidaat-jagers kunnen aantonen dat ze over voldoende kennis en kunde beschikken om te jagen. Daarom organiseert het Agentschap Natuur en Bos jaarlijks één jachtexamen. Dat bestaat uit een schriftelijke proef met zestig meerkeuzevragen rond wetgeving, fauna en wapens.

Vorig jaar namen ruim 630 jagers-in-spe aan het examen deel, dit jaar zijn dat er 442. "Een sluitende verklaring hebben we niet, wel was het slaagpercentage vorig jaar uitzonderlijk hoog, waardoor er dit jaar allicht minder 'bissers' deelnemen", zegt woordvoerster Marie-Laure Vanwanseele. Het hogere slaagcijfer van 2016 heeft mogelijks te maken met het vernieuwd jachtexamen vorig jaar, met voor het eerst giscorrectie.

Kandidaten die zaterdag geslaagd zijn moeten in juli of augustus nog deelnemen aan een praktisch jachtexamen. Kandidaat-jagers moeten daarbij aantonen dat ze veilig met vuurwapens en munitie kunnen omgaan en er wordt ook een schietvaardigheidsproef met hagel- en kogelgeweer ingericht.

Vlaanderen telt om en bij de 12.000 jagers.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken