Startpagina Actueel

Wallonië houdt vast aan extensieve landbouw, regionale afzet

In het Waalse regeerakkoord wordt vastgehouden aan een focus op een extensieve landbouw gericht op de regio. Kwaliteit in plaats van kwantiteit dus, met weinig oog op export. De links-liberale Waalse regering wil het nieuwe EU-landbouwbeleid zo ambitieus mogelijk opvatten door het stimuleren van maatregelen ten behoeve van milieu en klimaat. Ook wil men gekoppelde steun inzetten voor eiwithoudende gewassen.

Leestijd : 2 min

Op dit moment worden eiwithoudende gewassen vooral geïmporteerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om soja uit de VS of Brazilië die in veevoeder wordt verwerkt. De biologische sector krijgt in het beleid opnieuw een streepje voor op de gangbare landbouw, onder meer door in de scholing op biologisch boeren de nadruk te leggen. Projecten ten behoeve van de circulaire economie, zoals vergisting, kunnen subsidies ontvangen, zoals dat nu eigenlijk ook het geval is.

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moet nog steeds richting nul, en dat van kunstmest verminderd. De Waalse overheid wil ook onafhankelijke voorlichting een push geven, blijkbaar vanuit de gedachte dat teeltbegeleiding nu te commercieel is ingestoken. Wallonië streeft ook naar een ‘rechtvaardiger’ verdeling van de hectaresteun. Kleine bedrijven moeten een groter deel van de te verdelen taart krijgen. Dit is ook een ambitie in de voorstellen voor een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Het Waalse beleid lijkt uiteindelijk dus vooral een voortzetting van bestaand beleid. Toch wel opmerkelijk omdat de post eerder in handen was van de christendemocraten, die nu naar de oppositiebanken worden verwezen. De nieuwe landbouwminister Willy Borsus is een liberaal, maar zijn partij (MR) werkt wel in de context van progressieve partijen, namelijk de socialisten van PS en groenen van Ecolo. Bovendien was MR sterkhouder van de afgelopen coalitie.

Borsus kent de sector alvast goed. Borsus was de afgelopen legislatuur Waals minister-president maar was daarvoor federaal landbouwminister. Liberaal of niet, Borsus zal een programma gaan uitwerken die het uitschakelen van tussenschakels in de keten bevordert. Korte keten dus.

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken