Startpagina Actueel

Toekomst van Vlaamse landbouw: innovatie en diversiteit

De hervorming van de pachtwetgeving, de versterking van het ILVO, maar ook meer aandacht voor agromilieu- en klimaatmaatregelen... Het zijn maar enkele nieuwigheden. Belangrijker is dat Landbouw & Zeevisserij wordt samengevoegd bij de beleidsdomeinen Economie, Wetenschap, Innovatie, Werk en Sociale Economie. De nieuwe minister wordt Hilde Crevits.

Leestijd : 3 min

Het was wachten tot dinsdagmiddag tot het volledig - 300 pagina’s tellend document - nieuw, Vlaams regeerakkoord bekend raakte om de gevolgen voor de land- en tuinbouw en visserij beter te kunnen inschatten.

Die gevolgen zijn niet min. In het Vlaams regeerakkoord is de titel van het hoofdstuk land- en tuinbouw veelzeggend: ‘Van landbouw en visserij naar een geïntegreerd voedselbeleid en de omslag naar een kringloopeconomie’.

Zo komt er een Vlaamse voedseltop om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. “De toekomst van onze Vlaamse land- en tuinbouw ligt in innovatie en diversiteit.” Aandacht gaat naar 6 pijlers.

Ondernemerschap en innovatie

“We maken gebruik van de toekomstige hervorming van het GLB om een eigen Vlaams, strategisch plan op te stellen. We kiezen voor een uitfasering ten laatste tegen 2027 van gekoppelde inkomenssteun en voor voor een duurzaam alternatief om zowel de weggevallen inkomenssteun op te vangen als de klimaatdoelstellingen te realiseren, waarvoor de betrokken veehouders inspanningen leveren.”

Zo wordt onder meer het VLIF grondig hervormd. Het investeringsbeleid zal zich richten op innovatieve en klimaat- en milieuvriendelijke land- en tuinbouw.

Verder wordt de toegang tot landbouwgrond bevorderd door de pachtwetgeving te hervormen. Verder wil de Vlaamse regering, een coalitie van N-VA, Open VLD en CD&V, dat het overleg binnen de agro-voedingsketen wordt versterkt.

De inspanningen tegen oneerlijke handelspraktijken moeten ook worden opgevoerd. Ook VLAM wordt hervormd. Er komt een nauwere samenwerking met Flanders Investment & Trade. De inspanningen voor dierenwelzijn worden verdergezet.

“We zetten de evolutie naar de top verder en nemen hiervoor met de sector de nodige maatregelen.” De details hierover zijn nog niet bekend.

Ecosysteemdiensten

Vlaanderen wil in de komende legislatuur ook sterker inzetten op agromilieu- en klimaatmaatregelen om milieu- klimaat-, biodiversiteits- en landschapsdoelen te realiseren. “We gebruiken ze als hefboom om lokale samenwerking tussen landbouwers en andere plattelandsactoren te be-vorderen.” Verder wordt de circulaire aanpak van dierlijke mest versterkt. Er komt na evaluatie een hervorming van het systeem van nutriëntenemissierechten, zodat het meer bijdraagt aan de realisatie van de doelstellingen op vlak van waterkwaliteit, klimaat en luchtkwaliteit.

Welzijn, leefbaar platteland en open ruimte

Een derde pijler is de versterking van het plattelandsbeleid. De Vlaamse en Europese subsidieprogramma’s voor plattelandsbeleid worden hervormd. “We zetten in op een goede en menselijke begeleiding van ondernemers die de sector willen verlaten. Het beleid dient uitvallers op te vangen en te heroriënteren.”

De werking van Boeren op een Kruispunt wordt behouden. Ook het steunpunt Groene Zorg wordt verder uitgebouwd.

Monitoring, kennis en onderzoek

ILVO, het Instituut voor Landbouw- en Visserij en Voedingsonderzoek, en de Food Pilot worden verder uitgebouwd, onder meer in samenwerking met Flanders’ Food. Nog opvallend is dat Vlaanderen de financiering van de provinciale proefcentra vasthaakt aan de onderlinge samenwerking én aan de samenwerking met het ILVO.

Verder wordt de Vlaamse financiering voor VILT, het Vlaams Infocentrum voor Land- en Tuinbouw, met maar liefst 50 % afgebouwd. “Er moet een publiek-privaatrechtelijke samenwerking volgen van 50/50.”

Visserij en aquacultuur

De nieuwe Vlaamse regering wenst voor de specificiteit van de visserijsector de Europese middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten. “De focus komt te liggen op de sociaal-economische leefbaarheid van de sector.”

Er komt verder actieve ondersteuning voor de beginnende aquacultuur in Vlaanderen. “In Vlaanderen beschikken we over de expertise om verder een voorsprong te nemen op onze buurlanden.” Er komt een nieuw convenant Duurzame Visserij als opvolger van het huidig convenant dat loopt tot 2020, met evenwaardige aandacht voor economische, ecologische en sociale duurzaamheid.

Nog dit: Het actief zoeken van alternatieve vistechnieken en energiebronnen wordt opgenomen in dit convenant. “In navolging van de nieuwe Europese regeling is door de Vlaamse regering het verbod op vissen met elektrische pulsvaartuigen in de 12-mijlszone voor onze kust ingesteld. Dit verbod wordt opgevolgd en gehandhaafd.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken