Startpagina Actueel

Crevits: natuurdoelstellingen nieuwe regering niet zomaar ten koste van landbouwgrond

Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) heeft bij de nazomerontmoeting van Boerenbond de natuurdoelstellingen van de nieuwe regering genuanceerd. De 20.000 hectare bijkomende natuur die genoemd wordt in het regeerakkoord hoeft volgens haar niet allemaal nieuwe natuur te zijn. Het kan ook natuur zijn die bijkomend onder natuurbeheer gebracht wordt. Landbouwgrond zou dus niet direct bedreigd worden.

Leestijd : 5 min

Ook de bosplannen van het nieuwe kabinet-Jambon worden door haar voorzien van een belangrijke bijsluiter: het gaat dan om voor bos bestemde gebieden. Wat op dit moment niet tot bos bestemd is, hoeft dus geen bos te worden. Crevits reageerde daarmee op één van een serie zorgen die Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker uitsprak in haar speech bij de zogeheten nazomerontmoeting van Boerenbond, die wordt bezocht door ongeveer alle belangrijke mensen in de Vlaamse landbouw en agribusiness.

Crevits benadrukte dat de natuurdoelstellingen van de regering niet zomaar ten koste van landbouwgrond zullen gaan.
Crevits benadrukte dat de natuurdoelstellingen van de regering niet zomaar ten koste van landbouwgrond zullen gaan. - Foto: Boerenbond

Boerenbond vreest dat landbouwgrond geofferd zal worden voor natuurdoelstellingen, zoals ze al vaker werd geofferd voor infrastructuur, woningen en industrie. “Qua natuurambities leren we dat de Vlaamse regering 20.000 bijkomende ha natuur onder effectief natuurbeheer wil brengen en 10.000 ha bijkomend bos wil creëren”, aldus De Becker. “De focus op Europese natuur blijft wel verankerd maar men wil bovenop de Europese natuurdoelstellingen - die al ambitieus zijn - toch ook inzetten op aanvullende zogenaamde Vlaamse natuur.”

Waar in het dichtbevolkte Vlaanderen dit overal moet gebeuren, is volgens haar niet duidelijk. “Maar het feit dat de 750.000 ha agrarisch gebied in tegenstelling tot de 20.000 ha natuur en 10.000 ha bosgebied niet expliciet vermeld wordt, is - hoewel de ruimtebalans herbevestigd wordt, toch ook een reden tot extra alertheid.”

Crevits begint voorzichtig

Voor Crevits was het optreden bij Boerenbond haar eerste speech als minister van economie, landbouw en innovatie. Ze bleef – nog maar net aangesteld – behalve over de natuurdoelen op de vlakte. Ze sprak haar liefde uit voor de landbouw, zei dat de nieuwe regering een hart voor boeren heeft en benadrukte het belang van ondernemerschap. Ze zei ook dat ondernemers moeten worden ondersteund als ze willen evolueren naar een meer duurzame landbouw, of willen stoppen.

Crevits benadrukte Europese middelen veilig te willen stellen voor Vlaanderen. Geen sinecure want in Oost-Europa ziet men graag een groter deel van de subsidietaart naar Oost-Europa gaan. Momenteel krijgen de vooral West-Europese lidstaten die al langer lid zijn van de EU, in verhouding meer subsidiegeld. Ook stak ze de onderzoekswereld - ILVO, Inagro etc. - in de landbouw een hart onder de riem, door ze de “crème de la crème” te noemen.

In de kantlijn zei Crevits graag ook natuur in haar portefeuille te hebben gehad. “Als partij wilden we per se economie en landbouw naar ons toe trekken… dan moet je water bij de wijn doen. Andere partijen zien een tegenstelling tussen natuur en landbouw. Ik niet. Ik zal er dan ook aan werken de landbouw als sector die natuur kan helpen beheren en ontwikkelen neer te zetten.”

Ook dierenwelzijn zou bij landbouw kunnen passen, denkt Crevits, maar dit dossier bleef bij N-VA’er Ben Weyts, die zichzelf in de vorige regering als ware dierenwelzijnstsaar ontpopte. “Ik denk dat het eventuele wantrouwen jegens een landbouwminister op het gebied van dierenwelzijn onterecht is. In de veehouderij zitten ontzettend veel dieren en boeren verzorgen die vrijwel zonder uitzondering goed. Maar maakt u geen zorgen, we zullen binnen de regering ook spreken over beleid. We maken beleid samen.”

Een CD&V-feestje

Dat Crevits haar eerste speech gaf bij de Boerenbond is voor die organisatie enerzijds een meevaller. Was de regering een dag later gevormd, dan had Crevits vermoedelijk moeten afzeggen. Anderzijds neemt de christendemocratische partij tijdens de stakeholder-ontmoeting van Boerenbond traditioneel een centrale rol in. Een woordvoerder van Boerenbond benadrukt dat prominenten van alle partijen worden uitgenodigd. De Becker wist zich op de voorste rij niettemin omringd door Crevits, maar ook diens partijgenoten Wouter Beke (Vlaams minister), Nathalie Muylle (federaal minister), Koen Geens (federaal minister) en Benjamin Dalle (Vlaams minister).

Vooraan maar wat afgezonderd zat partijprominent Kris Peeters (lid Europees Parlement), en achter De Becker namen diverse gedeputeerden van christendemocratische huize plaats. Van andere partijen zat hooguit een parlementariër of zelfs niemand in de zaal. Hardop wordt het niet snel gezegd maar men zal in Leuven wellicht blij geweest zijn dat de hardnekkige geruchten dat landbouw naar Open Vld zou gaan niet waar zijn gebleken.

Boerenbond steekt hand uit

De Becker wilde in haar toespraak vooral de hand uitsteken naar de nieuwe regering. “Positief en van cruciaal belang is alvast dat de nieuwe regering erkent dat land- en tuinbouwers ondernemers zijn die een strategische rol voor onze economie en onze maatschappij vervullen. Ze ondersteunt het ondernemerschap in de sector en benadrukt dat de toekomst van onze sector in innovatie én diversiteit ligt.”

Ook is De Becker positief dat een eerlijke prijs voor onze producten, goed risicobeheer en een beter overleg binnen de agrovoedingsketen versterkt door het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in de plannen steken. Deze elementen kunnen volgens haar de landbouwbedrijven sterker en weerbaarder maken. “Belangrijk ook is het principe van no gold plating dat wil zeggen dat men bij het omzetten van Europese regels niet strenger gaat en inzet op eerlijke concurrentie binnen de Europese markt. De ruimtebalans wordt herbevestigd. Ook dat is positief.”

Gekoppelde steun, hervormingen

Helemaal tevreden is Boerenbond niet. “Zo lezen we dat de regering gaat voor een uitfasering van de gekoppelde steun, terwijl de vleesveehouderij een sector in crisis is - voor een grondige hervorming van het VLIF, terwijl investeringen net nu broodnodig zijn, voor een hertekening van de VLAM, de motor van de promotie van al het lekkers van bij ons in binnen- en buitenland en dat er vragen zijn bij de werking van het CVBB net nu een performante voorlichting en begeleiding inzake bemesting meer dan ooit nodig is.”

Het systeem van nutriëntenemissierechten zal worden hervormd, merkt De Becker nog op, en het erosiebeleid zal worden bijgestuurd. “Allemaal zaken die de alarmbellen doen afgaan.”

#Boerentrots

De Nazomerontmoeting stond dit jaar in het teken van de campagne #Boerentrots. Sportjournalist Ruben Van Gucht deed stage op het melkvee- zoogkoeien en kleinfruitbedrijf van Annick Strauven en Erwin Lowet en modereerde een panelgesprek waar ook Nico Van de Velde van productiehuis Hotel Hungaria onderdeel van uitmaakte.

Hotel Hungaria zette mee #Boerentrots op, en werkt momenteel aan een nieuw reality-programma waarin het boerenleven wordt getoond. Het programma zal op Vier te zien zijn. Volgens Van de Velde kan het programma helpen de kloof tussen boer en burger doen dichten. Ook het gezin van Annick doet mee. “Onze deur staat altijd open. Je kan pas empathie krijgen als mensen weten hoe het eraan toe gaat op een boerderij, dus daar werken we graag aan mee.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken