Startpagina Edito

Edito: laten de Nederlandse acties een inspiratie zijn

De Belgische landbouw verdient het om te worden aangemoedigd, in plaats van ontmoedigd. De Nederlandse acties leggen een probleem bloot dat ook bij ons speelt: de politiek heeft een fundamenteel verkeerde visie op de sector, en boerenbestuurders passen beter op niet te salonfähig te worden, of ze staan ook buitenspel.

Begin oktober vonden in Nederland voor het eerst in 30 jaar grootschalige boerenprotesten plaats. Circa 10.000 boeren trokken naar Den Haag, waarvan enkele duizenden met een trekker. Het leidde tot de grootste file in Nederland ooit. De directe aanleiding ligt in nieuw stikstofbeleid, wat moet leiden tot het uitkopen dan wel onteigenen van veehouderijen nabij Natura 2000-gebieden. Net als in België liggen die onhandig verspreid over het hele land, zodat het al vlug gaat over duizenden bedrijven.

Wat...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Edito

Edito: (H)eerlijk dichtbij, maar... voor de consument soms te veraf

Edito Tijdens de ‘Week van de Korte Keten’ – dit jaar van 18 tot 26 mei – zetten weer heel wat producenten hun aanbod aan (h)eerlijke producten extra in de kijker. Verser kunnen de producten niet op je bord belanden, maar toch raakt die consument niet altijd meer op het boerenerf.
Meer artikelen bekijken