Startpagina Voor ons gezin

Kalfstong met asperges

Een hoofdgerecht voor vier personen. Deze maand stond in het teken van een bijzondere groente: de asperge. Op 24 juni, Sint-Jan, stopt de aspergeoogst volgens de traditie. Geniet er nog van zolang het seizoen duurt!

Leestijd : 2 min

Wat heb je nodig?

-1 kalfstong

-grof gesneden soepgroenten (1 ui, 1 wortel, 1 prei , 2 seldertakken)

-sap van een halve citroen

-2 eierdooiers

-200 ml room

-200 ml droge witte wijn

-2 el gesnipperde peterselie

-250 g champignons

-500 à 800 g witte asperges

-2 el bloem

-2 el hoeveboter

-peper en zout

Hoe ga je te werk?

Laat de tong 2 uur in zout water "weken". Ververs het water één keer. Zet de tong op in warm gezouten water. Laat, eens het kookt, 5 min doorkoken. Giet dan het water af en vul aan met vers, warm gezouten water. Voeg vervolgens de soepgroenten toe en laat 2 uur zachtjes koken. Haal de tong uit het water en zeef het kookvocht.

Maak intussen de asperges schoon en blancheer ze in gezouten water gedurende 8 à 12 minuten, naargelang de dikte van de asperges. Pel de tong en snijd het mooiste deel in fijne plakjes. Maak de champignons schoon met een borsteltje, snijd ze in dunne plakjes en stoof ze in een beetje boter met peper en zout.

Smelt in een andere pan 2 el boter en voeg er 2 el bloem aan toe, roer het mengsel goed door en laat het even opschuimen. Blus met ca. 1 glas kookvocht en de witte wijn. Roer vervolgens tot sausdikte. Meng in een kom de eidooiers met de room en voeg dit toe aan het sausje. Laat het nu niet meer doorkoken.

Breng op smaak met het sap van de citroen en wat peper en zout en voeg de gestoofde champignons en asperges er bij. Werk af met de peterselie. Tip: Dit gerecht smaakt heerlijk met gekookte aardappelen.

Vind meer heerlijke seizoensrecepten en demonstratievideo’s op www.lekkervanbijons.be .

Invalid Scald ID.

Lees ook in Voor ons gezin

Salade met gegrilde asperges

Voor ons gezin Geef je asperges nog meer smaak door ze kort te grillen. Zo smaken ze heerlijk in combinatie met veldsla en rucola. Na 35 minuutjes kunnen 4 personen hiervan smullen.
Meer artikelen bekijken