Startpagina Actueel

Nieuw geval van Afrikaanse varkenspest in besmette zone

Op 21 oktober werd een nieuw positief geval van Afrikaanse varkenspest ontdekt in het kamp Lagland in Aarlen, in de besmette zone. Dat melden L'Avenir en Sudpresse woensdag.

Leestijd : 1 min

De analyses van de botten van een everzwijn van enige tijd geleden bereikten recent het kabinet van minister Céline Tellier (Ecolo). Het laatste positieve geval dateerde van 11 augustus, nabij Saint-Léger.

Dit nieuwe geval verandert niets aan de beheersmaatregelen die begin oktober werden genomen, namelijk een nieuw bewegingsverbod in de 30.000 ha besmette Gaume-bossen. De deadline voor de uitroeiing van Afrikaanse varkenspest wordt wel met enkele weken verlengd. “Het virus kan als uitgeroeid worden beschouwd wanneer het 12 maanden geleden is dat het laatste geïnfecteerde kadaver werd ontdekt. Dit nieuwe geval zal de periode dus met een paar weken verlengen”, zei de woordvoerder van de minister, Nathalie Guilmin.

Belga

Lees ook in Actueel

Wat als mijn vroegere verpachter toch niet zelf exploiteert?

Recht Ik kreeg 6 jaar geleden opzeg van mijn verpachter, omdat deze de verpachte goederen zelf zou gaan gebruiken. Ik aanvaardde de opzeg tijdens een verzoeningsgesprek bij de vrederechter en liet 2 jaar later de verpachte goederen vrij liggen voor de verpachter. Nu stel ik vast dat mijn vroegere verpachter de gronden niet langer zelf bewerkt. Hij zegt dat dit niet moet, omdat zijn gezondheid het niet meer toelaat. Klopt dit? Kan ik hiertegen iets ondernemen, want een andere boer die gronden nu zien gebruiken vind ik niet correct.
Meer artikelen bekijken