Startpagina Melkvee

Op 1 november start nieuw werkjaar paratuberculoseprogramma van de zuivelketen

Dit programma ondersteunt melkveehouders in de monitoring van paratuberculose op hun bedrijf. Dit werkjaar, dat loopt tot 30 april 2020, zal 46% van de deelnemende melkveebedrijven paratuberculose-onderzoeken laten uitvoeren.

Leestijd : 2 min

Om deel te nemen aan het programma schrijft u zich in bij DGZ aan de hand van het inschrijvingsformulier op de website www.dgz.be. Deze bemonstering kan via MPR-monstername door CRV of door een monstername van bloed of melk door de dierenarts.

Neem en bezorg alle monsters binnen de bemonsteringsperiode (1 november 2019 tot en met 30 april 2020). Neem per dier slechts één monster voor ELISA-onderzoek en denk eraan: het is van groot belang voor de verdere opvolging dat elk monster volledig en correct geïdentificeerd is met het volledige rundidentificatienummer.

De dienst kiest de helft van de deelnemende melkveehouders voor monstername via de dierenarts, de andere helft laat de screening uitvoeren via MPR-monstername.

Kiezen voor MPR-monstername door CRV

Deze optie is enkel mogelijk voor melkveehouders die bij CRV geregistreerd staan voor MPR-controle.

DGZ laat CRV weten welke bedrijven bemonsterd moeten worden binnen het paratbc-programma. De monsters van een van de eerstvolgende MPR-monsternames zullen dan bijkomend onderzocht worden voor paratuberculose.

De veehouder mag bijkomend niet-lacterende dieren (droogstaande of mannelijke dieren ouder dan 30 maanden) laten onderzoeken. In dat geval gebeurt de bemonstering door de dierenarts die de monsters tot 30 april 2020 kan binnenbrengen. Kiezen voor monstername van bloed of melk door uw dierenarts.

Bemonsteringslijst

De bedrijfsdierenarts ontvangt van DGZ per deelnemend bedrijf een bemonsteringslijst van alle te onderzoeken dieren. De veehouder maakt zelf een afspraak met de dierenarts voor de monstername. Alle monsters dienen genomen en binnengebracht te worden binnen de bemonsteringsperiode (1 november 2019 tot 30 april 2020).U kunt steeds een geactualiseerde bemonsteringslijst opvragen bij de DGZ helpdesk (078 05 05 23 of helpdesk@dgz.be).

Hebt u nog vragen? Neem dan contact met uw bedrijfsdierenarts of de helpdesk van DGZ op tel. 078 05 05 23 of via e-mail helpdesk@dgz.be.

DGZ

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken