Startpagina Actueel

AVR presenteert nieuwe planter

Midden april presenteerde AVR voor de vakpers op een perceel keurig op de scheidingslijn tussen België en Nederland haar nieuwste aardappelplanter, de Ceres 450.

Leestijd : 6 min

In Nederland noemen we het een pootmachine, in België een plantmachine; lachtte Stefaan Dierickx bij aanvang van de presentatie. Hij geeft ook aan dat AVR er enkele jaren geleden voor gekozen heeft om een full-liner te worden in het aanbieden van aardappelmateriaal. Dit is mede gerealiseerd door de overname van Underhaug (planters) en Climax (inschuurmateriaal). Het verdere resultaat uit deze strategische beslissing is nu de creatie van de nieuwe getrokken aardappelplanter Ceres 450. Dit mag misschien het grote broertje genoemd worden van de gedragen Ceres 400 planter die een tweetal jaar geleden werd geïntroduceerd.

Capaciteit

Het waarom van de creatie van deze nieuwe planter laat zich eenvoudig uitleggen, namelijk: capaciteit en combinatiemogelijkheid. Dankzij de getrokken machine kan er immers voor 3.500 kg aan pootgoed meegenomen worden (op 75 cm) of 4.000 kg aan pootgoed bij de uitvoering in vier rijen met een rijafstand van 90 cm.

Combinatie

Naast voornoemd ‘capaciteitsvoordeel’ is er nog het voordeel van de ‘combinatiemogelijkheid’. Dit zowel in de combinatie van werkgangen (diepwoelen, grondbewerking, planten, aanaarden, erosiebestrijding) als in de combinatie van toepassingsapparatuur voor poeders, granulaten, vloeistoffen op het vlak van gewasbescherming en meststoffen.

Dissels

De nieuwe Ceres 450 kan geleverd worden met een standaard trekdissel, kipbunker en aanaardkap. Er is ook de mogelijkheid om de machine uit te leveren met een portaaldissel. Dit maakt de combinatie van de plantmachine met een grondbewerkingswerktuig mogelijk. Dit kan een rotoreg of cultivator zijn, maar AVR schuift hier sterk zijn eigen GE-Force frees naar voren.

De standaarddissel heeft een hydraulische topstang, in optie is er een doorlopende aandrijfas. De andere uitvoering is de portaaldissel met mechanische topstang.

Op de robuustheid van het frame en het stuursysteem zijn ze bij AVR best fier.
Op de robuustheid van het frame en het stuursysteem zijn ze bij AVR best fier.

GE-Force C

Kiezen voor de GE-Force C frees biedt volgens AVR bij deze nieuwe Ceres 450 plantcombinatie meerdere voordelen. Zo zijn de woelpoten ingewerkt in het chassis van de frees, wat onmiddellijk zorgt voor een compacte bouw. Het lostrekken van grond achter de tractor, maakt planten in losse grond mogelijk en zou voor een brandstofbesparing zorgen. Opmerkelijk is dat de woelpoten achter de tractorwielen breder zijn en de twee woelpoten in het midden kleiner zijn uitgevoerd. Dit is bewust en doordacht door AVR gedaan. In het midden van de frees moet immers zo veel grond niet los getrokken worden en zo wordt ook ‘bulldozeren’ vermeden.

In deze frees maakte AVR een ‘6-haaks’-rotor mogelijk. Dit zorgt voor een verhoogde capaciteit met een betere verkruimeling, de mogelijkheid om dieper te frezen en om brandstof te besparen.

De CultiControl voorziening zorgt voor een constante en onafhankelijke pootdiepte. Het systeem maakt hiervoor gebruik van twee sensoren die afhankelijk van de hoeveelheid aarde, hoekverdraaiing en de instelling; hydraulisch de topstang gaan aanpassen. De freesdiepte is mee afhankelijk van de gewenste hoeveelheid losse grond onder de pootaardappel.

Ceres

De Ceres 450 is de bekerpootplantmachine zoals we die al kenden van AVR. Bekers zorgen voor het opscheppen van pootaardappelen waarbij dubbele knollen uit de bekers worden getrild, onafhankelijk van de rijsnelheid. Twee soorten bekers zijn mogelijk voor pootkaliber 30/60 mm en voor pootkaliber 40/80 mm. Desgewenst kunnen hier nog inzetbekers gemonteerd worden voor pootkaliber 25/40 mm of 30/60 mm.

De pootbuis kan smaller of breder gemaakt worden in functie van de grootte van het pootgoed. Standaard is er een beweegbare bodem in de bunker voor een goede toevoer van poters.

Zoals reeds aangehaald bedraagt de inhoud van de bunker 3.500 kg in de uitvoering van 4 rijen op 75 cm en 4.000 kg in de versie van 4 rijen bij 90 cm rijafstand. In de bunker worden tussen pootkanaal 1 en 2 en tussen pootkanaal 3 en 4 geleidingsplaten gemonteerd, zodat de knollen iets meer naar de buitenste kanalen stromen en er een egale toevoer is.

Woelpoten kunnen met de GE-Force frees van AVR op een heel compacte wijze gecombineerd worden met de nieuwe Ceres 450 planter.
Woelpoten kunnen met de GE-Force frees van AVR op een heel compacte wijze gecombineerd worden met de nieuwe Ceres 450 planter.

Chassis

Het vergde wat kopzorgen en de nodige ontwikkelingstijd, maar bij AVR zijn ze uiteindelijk best fier op het chassis van de getrokken plantmachine dat ze ontworpen hebben. Vermeldenswaardig hier is dat de wielen altijd goed aan de grond blijven, wat de stand van de pootcombinatie of de uitslag van de wielen ook is. Dit moet zorgen voor een egale verdeling van het gewicht. Een parallellogramsysteem zorgt ervoor dat de draaias altijd verticaal blijft, zodat de wielen contact met de grond behouden. De stuuruitslag van de wielen gaat van min 15° tot plus 15°, 30° in totaal dus.

De plantcombinatie wordt gedragen door vier wielen. In de versie die we gedemonstreerd zagen, was dit Mitas 10.5-20. De twee linkerwielen zaten op een wielstel en de twee rechts ook. Tussen deze twee wielstellen is er een mechanische stuurstang. Een hoekopnemer detecteert de stuuruitslag. De aslast wordt niet beïnvloed door de stuuruitslag en is onafhankelijk van de laagste of hoogste positie van de pootmachine.

Gezien het gewicht van de combinatie worden er standaard hydraulische remmen toegepast om in orde te zijn met de wegcode. Hiernaast is er nog de handrem en is er de optionele mogelijkheid om voor luchtremmen te opteren.

Het aanaarden van de aardappelen kan via de traditionele aanaardkap, waarbij er de mogelijkheid is om via een hydraulische voorziening sporenwissers in het werk te stellen voor het aanleggen van de spuitsporen. Een andere optie zijn de hydraulisch bediende dempelvormers om erosie te bestrijden.

Er is een aanaardkap met smalle top of brede top (in Borium 27 slijtplaten met speciale coating).

Standaard wordt de aanaardkap aangestuurd door een automatische drukregeling. Een accumulator in het hydraulisch circuit zorgt voor een constante druk op de kap. Daarnaast kan de gebruiker ook kiezen voor het gekende PDC-systeem (Proportionally Distance Control) waarbij met behulp van twee ultrasoonsensoren de hoeveelheid aarde in de kap gemeten wordt. Op basis van deze input, wordt de druk op de kap bijgestuurd, om een gelijkmatige rugvorming te behouden.

Op een pootmachine zonder aan-aardkap kan de kipbunker zo ver gezakt worden dat een trailer met pootaardappelen rechtstreeks in de bunker van de pootmachine kan gelost worden. Hiervoor moet enkel de houten balk gedemonteerd worden.

In plaats van de aanaardkap kan ook gekozen worden voor verkruimelrollen om de rugopbouw te verzekeren. In lichtere grondtypes wordt hier wel eens voor gekozen, net als om een betere beluchting en wateropname in de rug te verzekeren.

De Ceres 450 plantcombinatie biedt capaciteit en de mogelijkheid om  bewerkingen te combineren.
De Ceres 450 plantcombinatie biedt capaciteit en de mogelijkheid om bewerkingen te combineren.

Poeders en papjes

AVR geeft mee dat de nieuwe plantcombinatie alle mogelijke ‘poeders en papjes’ kan toedienen. Zo kan er gekozen worden voor een granulaatstrooier met snelheidsafhankelijke afgifte, aangedreven door een CanBus motor. Ook een spuitset (Delvano) en poederapparaat (Zibo) is mogelijk. Hiernaast kunnen één of twee verdringerpompjes aangestuurd worden (bv. vloeibare mest). Tot slot wordt ook nog een volledige kunstmestunit getest.

Bediening

Voor de bediening van de plantcombinatie wordt gebruikgemaakt van gekende AVR-techniek die we ook bv. op de rooimachines tegen- komen. Zo is er het 5’’ kleurenaanraakscherm met knoppen dat een vertrouwde AVR look & feel biedt, zoals bij de Spirit 9200 en Puma 3 rooiers en de inschuurmachines.

Hiernaast is er de joystick. Voor het planten van aardappelen kunnen hier een resem aan functies mee bediend worden (eerstelijnsbediening van de meest voorkomende functies): markeurs, aanaardkap, in/uitschakelen buitenste pootkanalen, heffen/zakken kipbunker, wielarmen op en neer, rugwissers in/uit het werk, stuurwielen en extra functies zelf toe te voegen. Hiernaast is er nog een kopakkermanagementsysteem.

Een gps-stuursysteem voorzien van sectiecontrole kan de pootkanalen in of uitschakelen met de respectievelijke trillers en spuitdoppen. Ook het spuitpadensysteem kan hiermee aangestuurd worden. De gps kan ook het werktuig aansturen op de achterwielen. Een voorziening die in hellend gebied is aan te bevelen.

De aanschafprijs van de plantcombinatie evolueert mee met de uitvoering. In zijn eenvoudigste vorm wordt enkel een getrokken planter aangekocht, die men dan steeds verder kan gaan aankleden met frees, diverse opties, drempelvormer, gps, ... AVR biedt hier alvast de galante mogelijkheid om ook over voor een ander grondbewerkingswerktuig te opteren dan zijn eigen frees, naar voorkeur en beschikbaarheid van de gebruiker. Toch blijft steeds de mogelijkheid om de machine aan te kleden naar zijn eigen noden. Hierbij bschikt de gebruiker, in welke uitvoering ook, steeds over de robuustheid van het frame en de sturing, waar de fabrikant zo veel onderzoeksenergie in stak.

T.D.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken