Startpagina Mechanisatie

Tractor of the Year awards gaan naar Fendt en New Holland

Zondag 10 november zijn in het Duitse Hannover de winnaars van de 23ste editie van de ‘Tractor of the Year’ wedstrijd bekend gemaakt. Grote slokoppen waren Fendt en New Holland die beiden met twee prijzen naar huis gingen.

Leestijd : 3 min

De jury die de awards toekend wordt gevormd door landbouwjournalisten uit 24 Europese landen, waaronder ook België. Deze editie werd er een nieuwe, bijkomende categorie in het leven geroepen, namelijk de ‘Sustainable’ of duurzaamheidsprijs.

Duurzame winnaar

New Holland won met zijn T6 Methaan tractor in de nieuwe ‘Sustainable’ categorie. De jury is gecharmeerd door dit concept waarbij de kringloop daadwerkelijk gesloten wordt. Hieronder moet verstaan worden dat de energiegewassen op het landbouwbedrijf zelf geteeld worden, vervolgens vergist worden en na bewerking de methaanbrandstof opleveren waarop deze tractor werkt.

sustainable

FPT heeft hier een motor ontwikkeld die hetzelfde vermogen en koppel oplevert als de dieselversie. Bij deze tractor zijn precisielandbouwtoepassingen geïntegreerd, net als enkele elementen om de tractor autonoom te laten rijden met inbegrip van obstakelherkenning. Connectiviteit gaat zelfs nog een stap verder bij deze trekker door de mogelijkheid om met de smartphone de tractor de ontgrendelen of nog om de achterhef te bedienen.

Grote winnaar

De winnaar van de hoofdcategorie ‘Tractor of the year’ is de nieuwe Fendt 942 Vario geworden. Deze tractor wist de jury te imponeren met zijn hoge mate van ‘connectiviteit’ en de mogelijkheid om tractorfuncties van op afstand te bedienen. Een ander sterk punt van deze tractor is de MAN motor die aan een laag toerental veel vermogen en koppel levert bij een gereduceerd brandstofverbruik.

Ook de VarioDrive transmissie waarbij het koppel over twee aandrijfassen verdeeld wordt richting voor- en achteras, maakten een heel sterke indruk op de jury. Deze technologische hoogstand zorgt voor een optimale trekkracht op het veld en op de weg.

Best of specialized

New Holland mocht een tweede prijs in ontvangst nemen, deze van ‘Best of specialized’, met zijn T4.110N. De geveerde TerraGlide vooras wist het verschil te maken bij de puntentelling. Deze technologie is een mijlpaal op het vlak van comfort en wendbaarheid. Het laat toe om aan hoge snelheden te rijden in alle veiligheid of je nu op het veld of op de baan bent. De bestuurder kan de hoogte en stijfheid van de vering instellen naargelang de heersende bodemomstandigheden.

specialized

De Anti-Dive functie is standaard en verhinderd dat de tractor voor- of achterover duikt als hij optrekt of afremt met zware aangekoppelde werktuigen. Om de geveerde as nog beter tot zijn recht te laten komen kan de tractor uitgerust worden met PneuTrac banden van Trelleborg.

Utility

We schreven het reeds eerder dat New Holland en Fendt beiden met twee prijzen naar huis gingen. Fendt mag ook de ‘Best of Utility’ award naar zich toe eigenen voor de 314 Profi +. Dit is eigenlijk een prijs voor tractoren die zich niet zuiver richting landbouw of wijnbouw richten, maar ook richting het communaal werk zoals groenvoorziening voor steden en gemeenten.

utility

De 314 Profi + brengt een nieuw innovatief boostsysteem op de markt, dat Dynamic Performance genoemd wordt. Extra vermogen wordt geleverd naargelang de taak die uitgevoerd wordt, met inbegrip van aftakaswerk. De FendtOne-cabine wist tevens een stevige indruk te maken op de jury. Nieuwe schermen zijn erbij gekomen en vertegenwoordigen een belangrijke ontwikkeling. Bedieningsfuncties kunnen naar de keuze van de gebruiker worden afgestemd en er is een opmerkelijke onboard/offboard filosofie. Hierbij kan het kantoor met de tractor gesynchroniseerd worden zodat het mogelijk is om data te delen of taken te plannen.

De volgende prijsuitreiking van de ‘Tractor of the Year’ zal in 2020 gebeuren op de Eima landbouwbeurs in het Italiaanse Bologna.

Tim Decoster

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken