Federale landbouwmaterie besproken
Tijdens de landbouwbeurs Agriflanders organiseerde Boerenbond op zijn stand dagelijks een praatje met een persoon die geëngageerd is binnen de landbouw. Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker nam telkens actief deel aan het gesprek.

De eerste dag van Agriflanders was het de beurt aan Willy Borsus, minister van Middenstand, Zelfstandigen, Kmo’s, Landbouw en Maatschappelijke Integratie. Hij gaf direct te kennen dat we een moeilijk jaar achter de rug hebben met een grote druk op de prijzen. Ook het Russische importembargo blijft doorwegen. Toch zag hij positieve noten, zeker aan het einde van het jaar met het aantrekken van enkele prijzen. Tevens wees minister Borsus naar de Europese politiek en komen er volgens hem positieve toekomstige richtlijnen o.a. op vlak van vrijhandelsakkoorden.
De moderator van het landbouwpraatje, Jacques Van Outryve, vroeg hierop aan de Boerenbondvoorzitter of zij als landbouworganisatie voldoende hebben kunnen rekenen op de federale regering en minister Borsus in 2016. Sonja De Becker repliceerde hierop dat zij tevreden is over de samenwerking die beide partijen gehad hebben. “Beide hebben we vanuit onze kant en verantwoordelijkheden getracht het onderste uit de kan te halen”. Sonja gaf aan dat een bijzonder moeilijk jaar overbrugd moest worden in 2016. Om de crisis te milderen werden op alle niveau’s maatregelen genomen om verlichting te brengen op de bedrijven. Ze noemde hier de uitstel van de sociale bijdragen en de verlaging van de sanitaire bijdragen.
Politiek moet ondersteunen
Minister Borsus gaf aan de intentie te hebben om nog nieuwe maatregelen te nemen. Hij denkt hierbij in de richting van de boekhouding van land- en tuinbouwbedrijven. Maar ook bemerkte hij dat land- en tuinbouwers veel professionalisme bezitten en dat het aan de politiek is om een positief kader te creëren voor hen. Zelf denkt de minister aan maatregelen om de export van onze land- en tuinbouwproducten te ondersteunen. Hiernaast denkt hij er aan om een nieuw juridisch kader te ontwikkelen in de toekomst waarmee hij wil strijden tegen de oneerlijke concurrentie die onze land- en tuinbouwbedrijven ondervinden vanuit het buitenland. De minister erkent dat er nog veel werk is in de toekomst.
Fiscaal
Er liggen nog vele vragen van Boerenbond op de tafel van de minister, zo geeft Sonja De Becker aan. Ze legt uit dat aangezien de prijzen meer en meer schommelen het belangrijk is om de winsten en verliezen over verschillende jaren te verrekenen en vereffenen. Ze vraagt naar ingrepen op het fiscaal regime. Zelf denkt ze aan een systeem van carry back - carry forward, waarbij landbouwers in de toekomst over de mogelijkheid beschikken om winsten te provisioneren tegen een fiscaal gunstig tarief en te gebruiken als het moeilijker gaat in de sector.
Jacques Van Outryve bemerkte als moderator dat deze vraag al langer op tafel ligt en verwijst zelfs naar de regeerperiode met Yves Leterme. Willy Borsus repliceert met op te merken dat deze vraag een tweeledig luik heeft voor hem. Vooreerst denkt hij aan een nieuw vangnet voor marktfluctuaties op Europees niveau. Hiernaast ziet hij een Belgisch luik met een mogelijk carry-back systeem dat voorziet in een fiscale neutralisering over de jaren. De minister geeft aan nog zo’n twee jaar en half tijd nodig te hebben vooraleer er resultaat is.
FAVV
Willy Borsus is ook de bevoegde minister voor het FAVV. “Is Boerenbond tevreden van het FAVV”, vroeg de moderator. “Alles kan beter, zo zijn we als organisatie”, lachte Sonja De Becker. Toch kunnen we een constructief overleg voeren. Voor de voorzitter is het ietwat frustrerend dat het een uitdaging blijft om te zoeken naar de goedkoopste en eenvoudigste oplossing voor de boer zelf. Administratieve diensten werken soms oplossingen uit die eenvoudig zijn voor hen, maar minder voor de landbouwer.
Willy Borsus pikt tijdens het gesprek terug in met te bemerken dat het FAVV en Boerenbond op dezelfde lijn zitten. Hij geeft ook aan dat het FAVV niet alleen de partner voor de boer wilt zijn, maar het wil hem ook voordeel opleveren. Hiervoor kijkt hij o.a. naar de export en haalt hij ook de vogelgriep aan. Zo was ons land ten tijde van het landbouwpraatje vrij van vogelgriep en onze buurlanden niet. Minister Borsus schrijft dit toe aan de extra preventiemaatregelen en de zeer voorzichtige boeren die we hebben. Op de vraag van de moderator of we moeten leren leven met angst voor ziektes, antwoordde minister Borsus dat bioveiligheid en preventiemaatregelen zeer belangrijk zijn en dat dit een uitdaging blijft voor de toekomst.
Vlaamse en Waalse landbouw
Ik heb de indruk dat de Vlaamse en Waalse landbouw uit elkaar aan het groeien zijn, gaf moderator Jacques Van Outryve de minister te kennen. “Beangstigt u dat niet, want richting Europa weerklinkt één stem?” Na een warrig en onsamenhangend en voor ons onduidelijk antwoord, menen we bij de minister verstaan te hebben dat hij België ook het land van de compromissen vindt. “We moeten voorzichtig zijn en oplossingen vinden”, luidde het nog.
Sonja De Becker gaf aan dat ze een goede verstandhouding hebben met de Waalse landbouworganisaties en vindt het belangrijk om met éénsgezinde standpunten te komen. “Dit is ook makkelijker voor de minister, zo kan hij er minder snel naast kijken. Soms zijn er standpunten die verschillen en dan moet de minister zijn job doen ...”
2017
Kijkend naar het nieuwe jaar dat we zijn aangevangen had de Boerenbond-voorzitter tot slot van het landbouwpraatje de minister nog een duidelijke boodschap mee te geven. “Blijf in het oog houden dat onze landbouwsector ook een economisch belangrijke sector is die produceert wat de consument nodig heeft: voldoende en gezond kwaliteitsvol voedsel. Dit verdient respect én er moet een correcte prijs tegenover staan”, aldus nog De Becker.
Verder verwees ze nog naar de dossiers fiscaliteit en de hervorming van de vennootschapswetgeving. “Hier hebben we een heel specifieke vennootschapsvorm voor de landbouw waarvan de voordelen ook na de hervorming behouden moeten blijven”. Sonja De Becker vroeg in dit kader aan minister Borsus om mogelijke maatregelen die hij wil nemen vooraf goed te overleggen en de impact ervan op de boeren goed te berekenen. Hierom gaf Sonja De Becker aan het einde van haar landbouwpraatje een rekenmachine aan minister Borsus mee.