Startpagina Pluimvee

Vlaanderen vergoedt pluimveebedrijven die vrijwillig hun bedrijf in vogelgriepcrisis opruimden

Vlaanderen heeft beslist om pluimveehouders die hun bedrijf vrijwillig hebben geruimd na de uitbraak van vogelgriep (aviaire influenza van het type H3) een vergoeding toe te kennen. Die pluimveehouders kunnen rekenen op een vergoeding voor de ‘herbevolking’ van hun stallen. Het gaat in totaal om 55 vrijwillig geruimde bedrijven, samen goed voor 2,6 miljoen dierplaatsen.

Leestijd : 2 min

In het voorjaar zijn in totaal een 80-tal bedrijven in Vlaanderen getroffen door een besmetting met het vogelgriepvirus aviaire influenza van het type H3. Dat is een virus dat pluimvee treft maar volledig onschadelijk is voor de mens en de voedselketen.

Het merendeel van deze pluimveebedrijven heeft onmiddellijk het bedrijf geruimd om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Door die vrijwillige ruiming hebben deze pluimveehouders besmetting van andere bedrijven tegengehouden en de economische schade beperkt.

Verplicht ruimen

De federale overheid heeft op 4 juli 2019 beslist dat de besmette bedrijven verplicht moesten ruimen en hiervoor op een tussenkomst van de federale overheid konden rekenen. De Vlaamse overheid komt nu ook tussen voor de vrijwillig geruimde bedrijven die hun stallen weer moesten herbevolken. Het gaat in totaal om 55 vrijwillig geruimde bedrijven, samen goed voor 2,6 miljoen dierplaatsen.

De uitbraak van het H3 virus heeft tot heel wat schade geleid. Het merendeel van de pluimveehouders heeft heel snel gereageerd om erger te voorkomen. Deze bedrijven worden federaal niet vergoed.

De Vlaamse Regering heeft nu 2,5 miljoen euro vrijgemaakt om te vermijden dat net deze vooruitziende pluimveehouders, waaronder ook startende jonge landbouwers, in de kou bleven staan. De Viceminister-president en Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits, Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele voorzien hierbij samen in middelen.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Wachten op bruikbaar vaccin tegen vogelgriep

Pluimvee Vaccineren zal een belangrijke aanvulling zijn op de bestaande maatregelen tegen vogelgriep, maar momenteel moeten we wachten op bruikbare vaccins en moet ervoor gezorgd worden dat de export niet in het gedrang komt. Dat zei Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns in de commissie Landbouw van het Vlaamse parlement op 11 januari.
Meer artikelen bekijken