Startpagina Bedrijfsnieuws

FrieslandCampina verdedigt zich tegen kritiek

FrieslandCampina heeft zich op een intern discussieforum voor melkveehouders verdedigd tegen kritiek van een groep kritische boeren. De melkveehoudersvakbond Dutch Dairymen Board (DDB) beschuldigt FrieslandCampina onder meer van het bedekken van slechte bedrijfsprestaties en continu verzwaren van leveringsvoorwaarden.

Leestijd : 3 min

De DDB is niet de grootste Nederlandse melkveehoudersvakbond. De meeste melkveehouders zijn aangesloten bij de algemene boerenbond LTO. De DDB laat zich met een activistische inslag en roep om grootschalig ingrijpen in de markt eerder vergelijken met de MIG in België. Europees is de DDB lid van de European Milk Board, die onder meer de stelling hanteert dat minimaal 40 cent per liter melk moet worden betaald.

DDB stelt in een bericht met de veelzeggende titel ‘RFC Ongenaakbaar op de Amersfoortse apenrots’ dat FrieslandCampina niet transparant is over de rapporten van ratingbureaus Standards and Poor's (S&P's) en Fitch. De twee bureaus beoordelen hoe kredietwaardig ondernemingen zijn. In andere woorden: in hoeverre bedrijven in staat zijn schulden terug te betalen. De twee bureaus zouden kritisch zijn en hun beoordeling of ‘rating’ voor de coöperatie hebben verlaagd. FrieslandCampina zou dit toedekken. Het bedrijf stelt dat de ratings gewoon op de website stonden, een feit dat DDB in een tweede persbericht ontkent.

De onderneming zelf legt op het zogeheten ‘Melkweb’ uit dat S&P het bedrijf de rating BBB geeft, en Fitch een BBB+ oordeel geeft. Volgens die ratings is het bedrijf in kwestie een relatief veilige haven voor obligatiehouders, maar kan bij moeilijke omstandigheden het vermogen tot het nakomen van financiële verplichtingen verzwakken. Zowel S&P als Fitch denken dat de positie van FrieslandCampina eerder zal verzwakken van versterken.

Of de rating wordt verlaagd is afhankelijk van de bedrijfsprestaties. In oktober meldde CEO Hein Schumacher al op 10 oktober dat de omzet- en winstgroei van FrieslandCampina lager zullen uitvallen. De oorzaak ligt in handelsoorlogen en onrust in Hongkong, een toegangspoort tot China. De kans bestaat dus dat de ratings worden verlaagd, geeft FrieslandCampina toe. Maar er is volgens de directie geen reden tot paniek. Wanneer de rating wordt verlaagd zal dit alleen de rentekosten van de onderneming licht verhogen. In het algemeen geldt dat leenkosten laag zijn, omdat de Europese Centrale Bank de rente omlaag drukt.

Leveringsvoorwaarden

DDB beweert ook dat de leveringsvoorwaarden voor leden -melkveehouders continu worden verzwaard. Wanneer men niet voldoet aan voorwaarden, dan wordt gedreigd met melkweigering. FrieslandCampina stelt het recht tot weigering te moeten blijven hanteren, waarbij het alleen als uiterste middel gebruikt wordt. Soms gaat het om bovenwettelijke eisen, geeft de coöperatie toe, omdat klanten dat vragen.

FrieslandCampina zegt ook dat de DDB ongelijk heeft als ze stelt dat de organisatie te weinig luistert naar haar leden.Tijdens de najaarsledenbijeenkomsten is de coöperatie in gesprek gegaan met meer dan 9.000 leden op 84 bijeenkomsten, aldus FrieslandCampina. Daarnaast vinden ook vele gesprekken plaats aan de keukentafel, aan de telefoon en op het interne Melkweb.

DDB staat niet alleen in haar kritiek. Een groep leden van FrieslandCampina verzet zich tegen de samenwerking tussen de coöperatie met Natuurmonumenten. Er gaat een petitie rond met daarin acht eisen aan de directie, zoals afschaffing van het nieuwe melkgeldreglement 2020, stemrecht per lid in plaats van via de ledenraad, geen bemoeienis van RFC met de landelijke politiek en het vertrek van directielid Hester Maij uit de organisatie.

Jan Cees Bron

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken