Startpagina Pluimvee

Europees Parlement stemt in met beperking invoer Oekraïens pluimveevlees

Er komt een einde aan de quasi onbeperkte invoer van Oekraïens pluimveevlees. Het Europees Parlement heeft een voorstel daartoe van de Europese Commissie aangenomen. De Associatieovereenkomst met het Oost-Europese land wordt zo gewijzigd dat de heffings- en quotumvrije invoer van kippenborstfilets waar nog een deel van de vleugel aanhangt wordt beëindigd, in ruil voor een groter importquotum.

Leestijd : 2 min

Per 1 september geldt tussen de EU en Oekraïne een Associatieovereenkomst, die het midden houdt tussen een politiek akkoord en handelsverdrag. Oekraïne krijgt volgens de deal meer mogelijkheden producten in de EU te verkopen. In de EU Vorig jaar bleek een veel groter volume kippenvlees uit Oekraïne tegen een nultarief in de EU te zijn ingevoerd, dan was voorzien in de Associatieovereenkomst.

Voor kippenborsten geldt een importtarief en quotum. Door kippenborsten op een speciale manier te versnijden, met vleugel en vel eraan, slaagden de Oekraïners erin kippenborsten tegen een nultarief op de EU-markt te krijgen. Onder meer het liberale Europees Parlementslid Hilde Vautmans maakte zich hard voor het sluiten van dit ‘achterdeurtje’. Ze is blij dat de grijze zone nu niet langer grijs is.

“Door een wijziging van de Associatieovereenkomst zullen 2 tarieflijnen aan het bestaande tariefcontingent worden toegevoegd en zal dit achterpoortje gesloten worden.” Vautmans nam tijdens het begin van dit jaar het initiatief Europees Handelscommissaris Cecilia Malmström aan te schrijven. Ze maakte haar standpunt ook duidelijk tijdens haar tussenkomst in de landbouwcommissie van 8 april.

‘Kiev’ ging niet zomaar akkoord en dwong een hoger importquotum af. “Langs de andere kant is een verhoging van het bestaande tariefcontingent met 50.000 ton erg veel”, zegt Vautmans. “Europese landbouwers moeten zich aan heel wat dierenwelzijns- en milieuwetgeving houden die in Oekraïne niet van toepassing is, wat een ongelijk speelveld creëert. Bovendien kunnen bedrijven er een stuk goedkoper produceren. Daarom is het cruciaal dat we toezien op een goede tenuitvoerlegging van het akkoord.”

Lees ook in Pluimvee

Nieuwe regels voor loopvogels definitief goedgekeurd

Pluimvee De Vlaamse regering wijzigt, na advies van de Raad van State, definitief haar besluit over het welzijn van loopvogels gehouden voor landbouwdoeleinden. Zo wordt de huidige Vlaamse regelgeving in overeenstemming gebracht met de aanbeveling van de Raad van Europa over het welzijn van loopvogels (struisvogels, emoes en nandoes).
Meer artikelen bekijken