Startpagina Veeteelt

Voeder, dier, ras en huisvesting zijn sterke troeven voor de beperking van methaanuitstoot in de veeteeltsector

De directe emissies vanuit de landbouw in Vlaanderen zijn goed voor bijna 10% van alle Vlaamse emissies die bijdragen aan het broeikaseffect. Sectoren die meer vervuilen, zijn de industrie (27%), het transport (19%) en de huishoudens (14%). “Runderen zijn dan weer niét de allerbelangrijkste bron van die toename”, zegt Sam De Campeneere (ILVO). “Wereldwijd veroorzaakt de veeteelt via methaan 4 tot 5% van alle CO2-equivalenten. Aan dat cijfer dragen koeien het grootste deel aan bij.”

Eerst dit: de sterke verhoging van de broeikasgassen (koolstofdioxide CO2, methaan CH4 en distikstofmonoxide N2O of lachgas) is dé oorzaak waarom de aarde verder opwarmt. “In de loop van de geschiedenis zijn er altijd schommelingen geweest, maar de concentraties aan broeikasgassen is vandaag nog nooit zo hoog geweest”, duidt Sam De Campeneere. Hij is in ILVO-diensthoofd van het onderzoeksteam ‘dierlijk onderzoek’ en expert Landbouw & Klimaat.

Mens is verantwoordelijk...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Veeteelt

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken