Startpagina Agribex

Bekroonde Aren op Agribex

Voor de komende Agribex-editie zijn er uit alle ingezonden noviteiten 5 bekroond met een Zilveren Aar en ééntje met een Gouden Aar.

Leestijd : 5 min

De Gouden Aar komt misschien bekend voor want deze noviteit had ook een gouden medaille behaald op de afgelopen Agritechnica beurs.

Elektrisch-mechanische CVT

John Deere heeft een nieuwe continu variabele transmissie voor de 8R serie tractoren: de eAutoPowr. De versnellingsbak maakt gebruik van een elektrische actuator in plaats van hydraulische pompen.

De nieuwe John Deere eAutoPowr combineert een innovatief concept voor een efficiënte en hoog betrouwbare traploze transmissie zonder hydrostatische unit en met een elektrisch-mechanische vermogenssplit met een vermogensproductie voor het elektrisch aandrijven van werktuigen.

De trekker is voorzien van de eAutoPower-transmissie. Daarbij heeft John Deere de hydraulische eenheid van pomp en motor – die normaliter zorgt voor de traploze regeling van de overbrenging – vervangen door 2 elektromotoren. Een in de trekker ingebouwde generator zorgt voor de elektriciteit. Deze elektromechanische transmissie heeft een hogere efficiëntie – er gaat minder vermogen verloren – dan de standaard traploze transmissie met hydropompen. Daarnaast zijn ook de onderhoudskosten lager.

De elektromotoren zijn zo groot dat ze niet alleen de transmissie kunnen aansturen, maar ook nog eens 100 kW elektrisch vermogen leveren voor zogenoemde externe verbruikers. Je kunt daarmee elektrische assen van aanhangwagens of halfgedragen ploegen aandrijven. Dat zorgt voor minder slip en meer tractie. Daardoor kun je met een minder sterke en dus lichtere trekker toekomen.

Hogedruk grootpakpers

De volledig nieuwe Big Baler 1290 High Density Smart van New Holland omvat 4 innovaties, namelijk: de volledig nieuw ontwikkelde Smart Driveline, de Smart knotting technology: LoopMaster, de Smart hydraulic tandem axle en de Smart Comfort & Eco Mode.

New Hollands nieuwste grootpakpers bevat 4 innovaties.
New Hollands nieuwste grootpakpers bevat 4 innovaties. - Foto: New Holland

Deze 4 innovaties samen zorgen voor een technisch en economisch rendement waarbij de invloed op het milieu drastisch verlaagd wordt. Het gebruiksgemak voor de operator is optimaal. De combinatie van dit alles zorgt voor de productie van een zeer goede baal. Hiervoor werd een Zilveren Aar uitgereikt.

Spuitdoppenselectie

Het gekende AmaSelect Systeem (automatische viervoudige dopselectie gestuurd door de terminal) van Amazone krijgt er een heel aantal mogelijkheden bij. Dit softwarematig dus zonder in te grijpen op de bestaande gekende hardware. Hierom werd de fabrikant met een Zilveren Aar onderscheiden op Agribex.

Met de spuitdoppenselectie kan er plaatsspecifiek gespoten worden evenals vollevelds of volgens rij of beddenteelt.
Met de spuitdoppenselectie kan er plaatsspecifiek gespoten worden evenals vollevelds of volgens rij of beddenteelt. - Foto: Amazone

Een eerste mogelijkheid is AmaSelect Row: in functie van de teelten kan er razendsnel geschakeld worden van volleveldsbespuitingen naar rijenteelt of beddenteelt. Alle spuitafstanden met interval van 25 cm zijn vrij programmeerbaar.

Bij jonge planten kan er net op de planten gespoten worden met gewasbeschermingsmiddelen of omgekeerd, net tussen de rijen met een herbicide.

Hiervoor is eigenlijk niets extra nodig. Een spuitraam met 25 of 50 cm doppen is standaard bij Amaselect. De terminal schakelt automatisch de juiste dosis in geval van rijenbespuiting.

AmaSelect Spot: met dezelfde AmaSelect kan er met een standaard sproeimachine plaatsspecifiek gespoten worden. Dankzij een Offline Spotapplicatie worden kaarten gemaakt aan de hand van bijvoorbeeld dronebeelden.

Om bepaalde herkenbare onkruiden te bestrijden kan er tot 86 % aan middel bespaard worden, aldus Amazone.

Trillingsdemping op grootpakpers

John Deere krijgt op Agribex niet alleen een Gouden Aar, maar ook een Zilveren voor een noviteit bij zijn grote vierkantebalenpersen. Tijdens het gebruik hiervan worden aanzienlijke trillingen tussen pers en tractor opgewekt, die de bestuurder belasten.

Met behulp van intelligente besturing van de transmissie elimineert de actieve ‘pitch-demping’ deze vervelende bewegingen bijna volledig. Dit zorgt voor meer comfort, dat de gezondheid van de bestuurder beschermt en zijn prestaties verhoogt.

John Deere dempt de trillingen die de chauffeur ondervindt en opgewekt worden door de grootpakpers.
John Deere dempt de trillingen die de chauffeur ondervindt en opgewekt worden door de grootpakpers. - Foto: John Deere

Gebruikmakend van bestaande kennis over de te verwachte trekkerbeweging, past de tractortransmissie zich aan om deze trillingen te absorberen. Dit gebeurt volledig elektronisch zonder extra hardware-inspanning. Het wordt mogelijk door een intelligente besturing van de transmissiecomponenten via een zelflerend besturingsalgoritme.

Een uitstekende eigenschap van deze innovatie is dat de intelligente besturing met grote vierkantebalenpers kan worden gebruikt voor alle tractoren met een variabele transmissie en dat er slechts één traagheidssensor aanwezig moet zijn op de tractor, die meestal al is geïntegreerd in de GPS-ontvanger op John Deere tractoren.

Met intelligente trillingsdemping worden deze trillingen bijna volledig geëlimineerd op modellen van de 7R-trekkerserie in combinatie met balenpersen van John Deere. Op basis van de signalen van de versnellingssensoren in de GPS-ontvanger en andere signalen in de tractor, wordt de continu instelbare aandrijving aangepast aan de plunjerfrequentie van de balenpers, zodat een periodieke verandering van de snelheidsinstelling de gecreëerde trillingen compenseert. Hiervoor is geen extra hardware vereist.

Automatisch persdichtheid bepalen

Met de introductie van de nieuwe VB 7100 serie, stelt Kuhn een nieuw innovatief systeem voor die automatisch de persdruk en dus balendichtheid op een variabele balenpers regelt. Dit gebeurt in functie van het droge stofgehalte van het gewas. Voor dit ‘i-Dense’-systeem ontving Kuhn een Zilveren Aar.

i-Dense combineert een mechanische en elektronische intelligentie om de hoogste persdichtheid te bekomen.
i-Dense combineert een mechanische en elektronische intelligentie om de hoogste persdichtheid te bekomen. - Foto: Kuhn

i-Dense combineert een mechanische en elektronische kunstmatige intelligentie om de beste prestaties in alle omstandigheden te bekomen. De vochtsensor detecteert een gewas dat meer of minder vochtig is. Vervolgens gaat de elektronica automatisch de optimale persdichtheid bepalen.

Het systeem houdt tevens rekening met de gewenste baaldiameter om tot de juiste persdichtheid te komen. i-Dense verhindert een overbelasting van de machine, draagt bij aan een gereduceerd brandstofverbruik en vergemakkelijkt het opstarten van een nieuwe baal. Ronde balen met een dichtheid van 140 kg/m3 kunnen geperst worden in stro.

Elektrofysische onkruidbestrijding

XPower van AgXtend is een nieuwe alternatieve techniek voor de onkruidbestrijding gebaseerd op de elektrofysische verdelging van onkruid en invasieve planten. Deze noviteit kreeg een Zilveren Aar op Agribex. De machine maakt gebruik van een gesloten, uniform en gericht elektrisch circuit. XPower pakt de hele plant aan, vanaf de bladeren tot de wortels in de grond.

De nieuwe methode maakt gebruik van elektriciteit met een hoog voltage en elektrofysische engineering om chemische verdelgingsmiddelen overbodig te maken en ongewenste plantengroei effectief te bestrijden door elektrisch wieden.

X-power is een nieuwe elektrofysische verdelging van onkruid.
X-power is een nieuwe elektrofysische verdelging van onkruid. - Foto: New Holland

Hoogspanningselektriciteit wordt ter plekke opgewekt door een generator. De elektrische stroom passeert via een applicator de planten en gaat dan de bodem in. Het elektrisch circuit wordt gesloten met een tweede applicator, die ofwel andere planten of de bodem raakt. De elektrische energie laat de planten van binnenuit verwelken, helemaal tot in hun wortels.

Het chlorofyl wordt hierdoor onmiddellijk beschadigd. De cellen worden deels vernietigd en sterven af. De watertoevoer door de vaatbundels wordt onderbroken en de planten drogen snel uit. De planten worden niet thermisch gedood, maar op een systemische manier vernietigd.

De hoeveelheid energie en het specifieke ontwerp van de applicator zijn bepalend voor het effect. Planten met een hoog watergehalte en met relatief weinig stelen en wortels ten opzichte van hun bladmassa, zijn gemakkelijk aan te pakken met slechts weinig energie.

Voor zeer dichte en houtachtige grassen of zeer grote planten zijn veel energie en speciale applicators nodig. In deze gevallen leveren gecombineerde methodes, bijvoorbeeld met maaien, het beste resultaat op. Planten met uitgebreide wortelstelsels of wortelstokken worden ernstig verzwakt en zullen soms meer dan één behandeling nodig hebben.

Het XPower-effect kan het best worden vergeleken met dat van glyfosaat: het werkt direct en rechtstreeks tot in de wortels, maar zonder risico op chemische residuen in de gewassen.

Tim Decoster

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken