Franse boeren protesteren in hartje Parijs

Franse tractoren rollen op zoek naar erkenning Parijs binnen.
Franse tractoren rollen op zoek naar erkenning Parijs binnen. - Foto: AFP

De landbouwers kwamen samen op de Avenue Foch, een brede boulevard vlakbij de Arc de Triomphe in hartje Parijs. Landbouwprotest is geen zeldzaamheid in Frankrijk, maar eerder een terugkerend fenomeen. Zo worden als Spanje fruit oogst traditioneel wegblokkades opgeworpen in Frankrijk om de doortocht van Spaans fruit naar elders in Europa te verhinderen. In oktober protesteerden boeren ook al, onder meer door het verkeer op de snelweg ernstig te hinderen. Nu is onder meer de A1 van Parijs naar Rijsel en indirect enkele Franse en Belgische havens, tijdelijk geblokkeerd geweest.

De Franse landbouworganisaties eisen een direct overleg met de Franse president, Emmanuel Macron. De 41-jarige liberaal heeft het al druk met andere stakingen. Vorige week nog werd een noodfinanciering geregeld door zijn regering om ziekenhuisstakingen te voorkomen, terwijl op 5 december de transportsector demonstreert. Geld is niet snel voorhanden. Frankrijk slaagt er ondertussen al langere tijd niet in om aan de EU-eisen voor haar begroting te voldoen. Het noopte Macron er deze week toe te zeggen dat de eis - dat een begrotingstekort niet meer dan 3% mag bedragen - past bij de vorige en dus niet de huidige eeuw.

De Europese Commissie waarschuwde het land deze maand ook dat haar staatsschuld, circa 100% van het bruto nationaal product, gevaarlijk hoog is en het lastig maakt begrotingen sluitend te krijgen.

Zorgen van de landbouw

Volgens de landbouworganisaties staat de landbouw onder hoge druk, en daarmee ook het platteland. De grote supermarktketens zouden de landbouwers uitknijpen, en anders wel de grote handelaars en verwerkers. Daarnaast werkt de overheid de landbouw tegen, door zaadcoatings te verbieden en glyfosaat uit te faseren in 2021. Met het laatste gaat de Franse staat verder dan het Europees vereist is te gaan. Daarbij heeft de regering overigens wel aangegeven dat boeren die kunnen aantonen geen werkbaar alternatief te hebben, van de maatregel kunnen worden uitgesloten. De regering heeft ook met een speciale wet geprobeerd marges voor boeren te vergroten, maar zonder duidelijk resultaat.

Daarnaast is men verbolgen over het feit dat de EU Canada importquota voor vlees gunde en nu dreigt een handelsovereenkomst met Mercosur te sluiten. Mercosur is een Zuid-Amerikaanse handelsblok met onder meer de Brazilianen en Argentijnen aan boord. Een overeenkomst betekent fors meer concurrentie op de vleesmarkt. Daarbij steekt het de landbouworganisaties dat het vlees in Zuid-Amerika tegen veel minder scherpe eisen of controles wordt geproduceerd. Niet lang geleden bleek de controle op Braziliaanse slachthuizen gebukt te gaan onder corruptie. Zo kon bedorven vlees worden uitgevoerd.

Ten slotte zijn de landbouwers bezorgd over de onderhandelingen over het EU-budget. Frankrijk is de grootste landbouwproducent van de EU en ook de grootste ontvanger van Europese landbouwsubsidies. Binnen het EU-budget wordt waarschijnlijk een groter deel van de hectarepremies toegewezen aan later toegetreden, Midden-Europese lidstaten. Bovendien wordt een groter deel van het budget gebruikt voor migratie en defensie, en dus minder voor landbouw. Bijkomend probleem is dat de Britten de EU verlaten. Zij zijn een grote netto-betaler aan de EU, en hun vertrek betekent dus een lager budget, of hogere bijdrage van de overblijvende landen.

Jan Cees Bron

Meest recent

Meest recent