Startpagina Groenten

Universiteit Gent campus Kortrijk start bouw VEG-i-TEC-campus

Woensdag is de bouw van de nieuwe VEG-i-TEC-campus van de Universiteit Gent gestart in Kortrijk. De campus zal een onderzoekstuin worden waar onderzoek gebeurt naar groenten- en aardappelverwerking. Daarvoor zullen de onderzoekers nauw samenwerken met bedrijven om hun verwerkingsprocessen te optimaliseren. Het gebouw zou klaar moeten zijn tegen het voorjaar van 2020. De bouw van de campus zal 10 miljoen euro kosten.

Leestijd : 2 min

Op de nieuwe campus van UGent in Kortrijk zal onderzoek gedaan worden naar groenten- en aardappelverwerking. Door het onderzoek willen ze verschillende bedrijfsprocessen in deze sector optimaliseren. Daarbij ligt de focus op nieuwe technologieën, water- en energiebeheer en de economische, ecologische en/of sociale impact van bepaalde verwerkingsprocessen. Het centrum moet de kloof tussen de onderzoekswereld en de bedrijfswereld verkleinen. Daarom zullen de onderzoekers nauw samenwerken met bedrijven.

Zo zal bijvoorbeeld onderzocht worden of de voedingsindustrie gebruik kan maken van water uit rivieren zoals de Leie, om zo de druk op de drinkwatervoorraden te verminderen. Ook de impact van verschillende was- en verwerkingstechnieken wordt bestudeerd, onder meer om minder water te verbruiken, en om de suikers en het zetmeel die vrijkomen bij het blancheren van frietaardappelen te hergebruiken in voedingssupplementen. Zo willen de onderzoekers bedrijven helpen om duurzamer te werk te gaan. "Het is de bedoeling dat er zo weinig mogelijk materiaal verloren gaat tijdens het productieproces. We spelen met de nieuwe campus in op het groeiende belang van duurzaamheid", aldus rector van de UGent Rik Van de Walle.

De campus zou in het voorjaar van 2020 moeten klaar zijn.

Belga

Lees ook in Groenten

Meer artikelen bekijken