Startpagina Groenten

Derde cluster rond biolandbouw in Roeselare?

Na het Pajottenland en Voeren-Haspengouw wordt de opstart van een derde piste voor een biocluster in Vlaanderen onderzocht. In de commissie landbouw antwoordde minister Hilde Crevits (CD&V) woendag op een vraag van Arnout Coel (N-VA) dat het “misschien interessant zou zijn om zo’n cluster rond het onderzoekscentrum voor biolandbouw in Beitem te voorzien.” Een beslissing is er nog niet.

Leestijd : 2 min

N-VA-parlementslid Arnout Coel vroeg meer duiding over de opgerichte bioclusters, waar de Vlaamse overheid 105.000 euro ondersteuning voorziet. De twee bestaande clusters, Pajottenland en Voeren-Haspengouw, zijn projecmatig tot stand gekomen door BioForum Vlaanderen en het Innovatiesteunpunt. De voorstudie voor een derde cluster is nog niet afgerond, liet landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) in de commissie landbouw weten.

Vrijheid aan de boer

“In het regeerakkoord staat dat we de vrijheid willen laten aan een boer hoe hij zijn systeem ontwikkelt. Dat kan bio zijn, dat kan anders zijn. Maar we willen echt wel dat er een sprong voorwaarts in bio wordt gemaakt. Het gaat vandaag om 6,2 miljoen euro per jaar biosteun. Er is nog een meerwaarde te boeken.” Een voorstudie loopt om te kijken waar een nieuwe en derde biocluster kan worden opgestart.

“We hebben in Beitem al een onderzoekscentrum voor biolandbouw. Misschien is het interessant om daarrond een cluster op te richten, maar ik laat het over aan de 2 commissies om daarover te oordelen. Ik zou het wel willen, maar het is niet aan mij om te zeggen waar dat zal komen. Men zal kijken waar er veel afnemers zijn en hoe men elkaar kan stimuleren. Er is zeker in West- of Oost-Vlaanderen potentie voor dat derde centrum. Het onderzoek is echter nog niet afgerond.”

De bioloods van Inagro in Beitem.
De bioloods van Inagro in Beitem. - Foto: Inagro

Het onderzoekscentrum voor biolandbouw is een van de vele sterke pijlers van Inagro. En in de buurt ligt ook de REO Veiling, waar bio verder aan belang wint.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Groenten

Innoverend onderzoek in monitoringstechnologieën bij Inagro

Groenten Al meer dan 20 jaar stuurt Inagro waarnemings- en waarschuwingsberichten voor verschilende openluchtteelten zoals (biologische) prei, kolen en witloof. Dankzij onderzoek naar nieuwe monitoringstechnologieën kan Inagro voortaan nog nauwkeuriger insecten tellen en de verkregen data sneller verwerken.
Meer artikelen bekijken