Startpagina Vleesvee

450.000 euro voor extra ondersteuning van producentenorganisaties rundvee

Recent werden de eerste drie producentenorganisaties in de rundveesector opgericht. Het gaat om Producentenorganisatie Rundvee uit Herk de Stad, Vlaams Hoeverund uit Ardooie en Belgische Veehouders uit Ledegem. Alle drie slaagden ze erin om voldoende leden-veehouders bijeen te brengen. Ze krijgen elk 150.000 euro.

Leestijd : 1 min

Ze vertegenwoordigen respectievelijk 63, 53 en 46 veehouders. Minister Crevits kent aan elke vereniging 150.000 euro steun toe voor de eerste vijf werkingsjaren. De steun wordt voor de helft gefinancierd door de Europese Unie.

Dankzij de steun kunnen de producenten zich groeperen en hun marktpositie versterken door kennis en gegevens uit te wisselen, hun aanbod te concentreren of gezamenlijke aankopen te doen. Ze staan bovendien sterker in de markt om het inkomen van de producenten verbeteren.

Hilde Crevits: “De vleesveehouderij stond het voorbije decennium onder zware druk. Onze landbouwers slagen er niet altijd in om hun productiekosten door te rekenen, wat nefast is voor de rendabiliteit van hun bedrijf. Door zich te verenigen in een organisatie staan ze sterker. Het is een sterk signaal dat ze zich nu voor het eerst verenigen in producentenorganisaties. Om hen de komende 5 jaar te ondersteunen maken we 450.000 euro vrij.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Vleesvee

Methaanemissie verminderen via pensvertering

Melkvee Met het Convenant Enterische Emissies Rundvee 2019-2030 engageerden 15 sectororganisaties zich om de enterische methaanemissies sterk te verminderen. Hoever staan we en wat zijn de mogelijkheden? In dit eerste artikel belichten we de aanpak via veevoeding.
Meer artikelen bekijken