Startpagina Economie

Subsidie brede weersverzekering aanvragen via verzamelaanvraag

Vanaf 2020 betaalt de Vlaamse overheid een premiesubsidie uit bij het afsluiten van een erkende brede weersverzekering. Landbouwers kunnen de premiesubsidie aanvragen via de verzamelaanvraag 2020, die uiterlijk op 30 april 2020 moet worden ingediend. Het Departement Landbouw roept landbouwers op zich aan te melden voor een brede weersverzekering, en raadt aan de mogelijke verschillen tussen aanbieders goed te bestuderen.

Leestijd : 2 min

Vlaams minister van landbouw Hilde Crevits is overtuigd van de brede weersverzekering, die het oude rampenfonds goeddeels vervangt: “Naar analogie met enkele buurlanden hebben we met de Vlaamse regering beslist om landbouwers te stimuleren om een brede weersverzekering af te sluiten. Vlaanderen komt tot 65% tussen in de premie. Het is belangrijk dat we landbouwers helpen het hoofd boven water te houden als ze getroffen worden door uitzonderlijke weersomstandigheden.”

Subsidie via verzamelaanvraag

Landbouwers die een erkende brede weersverzekering afsluiten, kunnen een subsidie ontvangen die 65% van de jaarlijkse verzekeringspremie (exclusief verzekeringstaks) bedraagt. De verzekerde percelen moeten - net als alle percelen die een landbouwer in gebruik heeft - aangegeven worden in de eigen verzamelaanvraag om in aanmerking te komen voor de premiesubsidie.

De subsidieaanvraag gebeurt via een apart onderdeel binnen de verzamelaanvraag 2020. Voor elk van de aangegeven percelen met openluchtteelten kan de landbouwer aanduiden welke teelt verzekerd is. Dit kan zowel de voorteelt, hoofdteelt als nateelt zijn.

Belangrijke data

De subsidie voor 2020 moet uiterlijk op 30 april 2020 aangevraagd worden via de verzamelaanvraag. 30 april is de uiterste indieningsdatum van de verzamelaanvraag. De premiesubsidie aanvragen of extra verzekerde teelten op percelen aanduiden is niet meer mogelijk na 30 april 2020. Het effectief afsluiten van de brede weersverzekering zelf kan in overleg met de verzekeraar wel nog na 30 april 2020.

De verzekeringspremie moet uiterlijk op 30 september 2020 betaald zijn. Enkel premiebetalingen tot en met 30 september komen in aanmerking voor deze subsidie.

Verschillen tussen de verzekeringen

Het Departement roept boeren op om de verschillen tussen verzekeringen te bestuderen. Moeten er bijvoorbeeld bepaalde normen overschreden worden (bv. minimum hoeveelheid neerslag, aantal graden vorst,…) vooraleer de verzekering tussenkomt? Betaalt de verzekeraar de verzekerde waarde volledig terug, of is er een eigen risico? Zo ja, hoeveel bedraagt het eigen risico? Er kan een beperking zijn op het maximale bedrag dat uitbetaald wordt.

Onder bepaalde voorwaarden betaalt de verzekering niet uit, bijvoorbeeld bij een van overheidswege ingestelde captatie- of beregeningsverbod. De vraag is ook of de kwaliteitsschade ook verzekerd is, of enkel het kwantiteitsverlies wordt vergoed. Daarnaast is de dekkingsperiode van belang, de vraag of alle teelten of percelen van een teelt verzekers worden, hoe het schadepercentage wordt bepaald en speciaal voor fruittelers: is alleen de oogst verzekerd of ook de bomen/plantopstand?

Verzekeraars

Tussenkomst rampenfonds

Bij een ramp die zich voordoet vanaf 2020, kan het rampenfonds nog tussenkomen voor schade aan niet-verzekerde teelten, op voorwaarde dat minstens 25% van het bedrijfsareaal verzekerd is via een erkende brede weersverzekering.

Dus als een landbouwer geen brede weersverzekering afsluit in 2020, zal hij bij een erkende ramp die zich voordoet in 2020 ook geen beroep kunnen doen op het rampenfonds.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken