Startpagina Wetgeving

Nieuwe eisen voor landbouwvoertuigen, meest gelezen artikel in 2019

Ons artikel van 28 november 2019 over de nieuwe eisen die gelden voor het in verkeer brengen van landbouwvoertuigen vanaf 1 januari 2020 was het best gelezen artikel van 2019 op de website van Landbouwleven.

Leestijd : 2 min

De statistieken die onze webmaster de redactie bij het jaareinde wist te leveren, tonen aan dat dit artikel enkele tienduizenden keren is gelezen. Opmerkelijk is ook dat het artikel meermaals herlezen werd door de bezoekers van onze website.

Je kan het artikel hier nalezen: https://www.landbouwleven.be/6639/article/2019-11-28/nieuwe-eisen-voor-landbouwvoertuigen-vanaf-1-januari-2020

Belangt iedereen aan

Het onderwerp van dit artikel belangt de brede land- en tuinbouwsector aan of je nu akkerbouwer of veehouder bent, of je 1ha bewerkt of 100 ha hebt; iedereen moet voldoen aan de nieuwe voertuigeisen. Deze slaan vooral op getrokken machines en aanhangwagens. De regelgeving voor tractoren verstrengde reeds 2 jaar terug. Volledig gedragen werktuigen en zelfrijders blijven (momenteel) buiten schot van verstrengde wetgeving.

Initiatief aan fabrikant

Op zich is het de fabrikant die zijn voertuig zo moet ontwerpen opdat het aan de verstrengde regelgeving voldoet. Ook de verkoper heeft hier zijn verantwoordelijkheid in. Hij moet immers de juiste documenten meeleveren aan de gebruiker.

De koper kan vrij eenvoudig nagaan of zijn machine voldoet door naar het typeplaatje te kijken, hierop staat een vermelding ‘EU Type Approval’ daarna moet een nr volgen die begint met e6*167/2013*...

Veiliger verkeer

Een veiliger verkeer is het doel van de aangescherpte regelgeving. Hierom zijn er strengere vereisten gekomen op het vlak van remmen, maar zijn ook scherpe machinedelen uit den bozen en verlangt de wetgever afgeronde hoeken. Dit om de impact bij verkeersongevallen met landbouwmachines zo klein mogelijk te houden. Keerzijde van de medaille is een machine die duurder wordt in aanschaf.

U kan er ook nog een tweede artikel die we hierover brachten nalezen via deze link: https://www.landbouwleven.be/6790/article/2019-12-18/fedagrim-wijst-op-impact-van-nieuwe-voertuigeisen

Tim Decoster

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken