Startpagina Varkens

PRRS-aanpak richt zich ook in 2020 op alle schakels van de varkensketen

PRRS heeft een grote economische impact op de varkensproductie. Al sinds 2015 bindt de sector de strijd aan tegen dit virus. Ook in 2020 blijft dat zo. De accenten van het programma liggen nog steeds op zowel de certificering van de KI-centra en ondersteuning van de fokbedrijven, als op de verdere verdieping van de PRRS-Monitor voor de conventionele bedrijven. Nieuw is dat vleesvarkensbedrijven nu eveneens kunnen instappen in het programma. D e hele sector kan bovendien genieten van een verhoging van de tussenkomst voor de laboratoriumonderzoeken vanuit het Sanitair Fonds.

In 2020 stijgt de tussenkomst van het Sanitair Fonds voor laboratoriumonderzoeken naar 8,5 euro per ELISA en 31,5 euro per PCR PRRSV. Sequentiebepalingen worden volledig gefinancierd vanuit het Fonds.

Conventionele bedrijven kunnen in 2020, net als de voorbije jaren, deelnemen aan de PRRS-Monitor Biggen. Binnen deze Monitor worden er nog steeds tien monsters genomen in het begin en op het einde van de biggenafdeling, en dit drie maal per jaar. Deze monsters worden in het laboratorium onderzocht op...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken