Startpagina Economie

Phil Hogan naar VS voor onderhandelingen over handelsakkoord

Eurocommissaris voor handel Phil Hogan onderhandelt van 14 tot en met 16 januari in Washington DC over een aantal handelsconflicten. De Ier zal geflankeerd door een aantal hoge ambtenaren met een Amerikaanse delegatie spreken over onder meer de Amerikaanse grieven betreffende het EU-landbouwbeleid. De EU wil landbouw buiten een nieuw handelsakkoord houden, maar de VS weigeren dat.

Leestijd : 2 min

In Washington DC spreekt Hogan onder meer met de officiële Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer. De directe aanleiding is een Amerikaans dreigement om Frankrijk aan te pakken vanwege een nieuwe belasting op digitale diensten. Volgens de VS is de belasting bedoeld om succesvolle Amerikaanse techbedrijven als Google, Apple en Amazon miljarden uit de zak te kloppen. De maatregelen zou doelbewust Amerikaanse bedrijven discrimineren.

Serie conflicten

Het is niet het enige conflict. De VS is ontevreden over de werking van de geschillencommissie van de Wereldhandelsorganisatie WTO. De geschillencommissie zou onder meer bijzonder veel tijd vergen om tot een oordeel te komen. Hierdoor blijven landen heel lang ongestraft terwijl ze zich niet aan de WTO-afspraken over vrije handel houden. De VS weigert mede daarom nog nieuwe leden van zulke commissies te overwegen.

De VS heeft daarnaast importtarieven op een aantal producten, waaronder bepaalde kaas, worst van varkensvlees, olijven en wijn, ingesteld als vergelding voor staatssteun die de EU gaf aan Airbus. De WTO oordeelde eerder dat de EU inderdaad de vliegtuigbouwer op ongeoorloofde wijze ondersteunde.

TTIP deel twee

Daarnaast zijn de VS en EU het oneens over de reikwijdte van een nieuw uit te onderhandelen handelsakkoord. Onder de vorige president Barack Obama startte de VS onderhandelingen met de EU over een omvangrijk vrijhandelsverdrag, TTIP genoemd, dat een soort economische NAVO moest worden. De VS en de EU zouden intensief samenwerken wat betreft veiligheidsstandaarden voor producten.

Samen zouden de VS en EU de standaard zetten wat betreft op regels gebaseerde vrijhandel. Het zou wellicht de laatste kans zijn de toon te zetten, want landen als China, Brazilië en India komen snel op en voelen zich minder aan regels verplicht. Het plan werd in delen van de EU, vooral Frankrijk en Oostenrijk, slecht ontvangen maar het was uiteindelijk Trump die de plannen in de ijskast deponeerde.

EU wil niet over landbouw praten

Volgens Trump kunnen de vergaande gesprekken alleen zinvol zijn als de EU eerst komaf maakt met een aantal oneerlijke handelspraktijken. De VS en EU spraken af hierover te gaan onderhandelen. De EU wil alleen over industriële goederen praten, maar de VS eisen een deal waar de landbouw ook deel van uitmaakt. De VS zijn onder meer verbolgen over het Amerikaanse beleid ten opzichte van de teelt en vooral import van genetisch gemodificeerde gewassen, en bescherming van haar vleesmarkt.

Hogan was voorheen Eurocommissaris voor landbouw en toonde zich anders dan een groot deel van de landbouwlobby groot voorstander van diverse handelsakkoorden.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken