Startpagina Actueel

Ik wens elke landbouwer meer appreciatie toe

De eerste Schoonste Boer was dit jaar Pieter D’Hooghe, die met zijn ouders een melkveebedrijf runt. Ook hij krijgt 10 nieuwjaarsvragen voorgeschoteld.

Leestijd : 2 min

Uit wat bestaan je dagelijkse activiteiten? Stel je eens voor.

Ik ben Pieter D’Hooghe, 29 jaar en run samen met mijn ouders een melkveebedrijf in Nieuwkerken-Waas. ’s Morgens start ik met het voederen van de kalfjes, daarna doe ik de controle in de robot. Ondertussen zijn mijn ouders de koeien in de oude stal aan het melken. Na het ontbijt worden de koeien en het jongvee gevoederd. In de namiddag is er ruimte voor andere taken op het bedrijf.

Hoe was 2019 voor jou?

De verkiezing van de ‘Schoonste boer’ was een onvergetelijke periode. Op gebied van landbouw was het eerder een matig jaar, qua melkprijs en qua opbrengsten op het veld. Het was een jaar van extreme klimaatomstandigheden, de temperaturen van 41°C hebben direct invloed op de productie en vruchtbaarheid.

Wat was de belangrijkste realisatie dit jaar?

We bouwden in 2019 een melkveestal, zodat er nu ruimte is voor 150 melkkoeien op het bedrijf.

Hoe heb je de landbouw vertegenwoordigd als ‘Schoonste Boer’?

Voornamelijk door het geven van interviews, zoals in de stiel, Landbouwleven, maar ook reportages op TV Oost en PlattelandsTV.

Bezoekers en klanten hebben de 5 promofilmpjes van de verkiezing allemaal aandachtig bekeken en hebben nu een beter beeld over de activiteiten op het landbouwbedrijf.

Was het dit jaar een goed jaar op vlak van rendabiliteit?

Om een melkveebedrijf rendabel te houden moeten productie, vruchtbaarheid en gezondheid optimaal zijn. Het management van een bedrijf heb je zelf in de hand, voor de melkprijs daarentegen, zijn we volledig afhankelijk van de melkerij. De thuisverkoop van aardappelen zorgt voor een beetje zekerheid in het inkomen.

Welke tip zou je andere landbouwers geven voor 2020?

Maak van je boerderij een bedrijf waar je volledig achterstaat, waar je met passie en plezier alle dagen werkt en de nodige ruimte hebt om te ontspannen.

Ben je naar beurzen geweest dit jaar? Welke? Heb je iets gekocht?

We zijn naar Agribex geweest, en hebben de Werktuigendagen bezocht. We doen dit om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends in de landbouw.

Welke investeringen staan gepland voor 2020? Nieuwe locaties? Infrastructuur?

We willen betere en meer ventilatoren in de melkveestal en de uitbreiding van de sleufsilo’s

Welke boodschap wil je geven aan onze kersverse minister van Landbouw. Wat moet veranderen of verbeteren in de landbouw?

Ze moet ervoor zorgen dat elke maatregel die de Vlaamse overheid neemt, werkbaar en doenbaar moet zijn op het Vlaamse landbouwbedrijf.

Wat is je nieuwjaarswens?

Dat de landbouw meer gewaardeerd en geapprecieerd wordt bij het brede publiek. Wij zorgen immers voor het dagelijks eten op hun bord. Mochten grootwarenhuizen reclame maken met de slogan ‘een eerlijke prijs in plaats van de laagste prijs’, dan zou de producent meer gewaardeerd worden. Ten slotte wens ik iedereen veel werkplezier op de boerderij.

Marlies Vleugels

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken