Gevaarlijke producten veilig vervoeren voor veld of stock

Heel het ADR uitleggen, is een brug te ver. Het is immers een erg omvangrijk document van zo’n 1.300 pagina’s. ADR is de afkorting van ‘Accord européen relatif au transports international des marchandises Dangereuses par Route’, oftewel in het Nederlands het Europees verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg. Er staat in wat gevaarlijke goederen zijn, hoe ze worden ingedeeld (giftig, brandbaar,...), hoe ze te herkennen en hoe ze te transporteren.
Ook voorschriften van verpakkingen, tanks en voertuigen vind je erin terug, alsook de verplichtingen van alle betrokken partijen. Om de 2 jaar wordt het ADR gereviseerd. Vaak wordt die niet volledig vernieuwd, en wordt dit verdrag aangepast aan de laatste evoluties en technologische ontwikkelingen. Ook vereenvoudigingen en correcties gebeuren regelmatig.
Het ADR is van toepassing in 51 landen in de Europese Unie,.. Vlaanderen is sinds 2015 bevoegd voor deze materie voor het grondgebied Vlaanderen. Ervoor was het een federaal gegeven. Wallonië en Brussel zijn dus ook elk bevoegd voor hun grondgebied. Roel Noé en Frederik Vranken werken voor het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid Beiden hebben een heel divers takenpakket. Zo voeren zij audits uit bij bedrijven die bezig zijn met ADR, voeren zij inspecties uit bij onder andere examencentra en opleidingscentra, staan zij m.a.w. in voor de correcte toepassing van de regelgeving en zijn ze een aanspreekpunt voor alle belanghebbenden.
Vlaanderen is bevoegd voor alle klassen gevaarlijke stoffen, behalve voor de explosieve en radioactieve stoffen (kader bevoegdheden). De klassen waar landbouwers vooral mee in contact komen, zijn brandbare vloeistoffen (klasse 3), giftige stoffen (klasse 6.1), bijtende stoffen (klasse 8) en andere diverse gevaarlijke stoffen en voorwerpen (klasse 9). Diverse gewasbeschermingsmiddelen en schoonmaakmiddelen horen onder de gevaarlijke stoffen.
Gevaarlijke goederen
Volledige vrijstelling
Gedeeltelijke vrijstelling
Een gedeeltelijke vrijstelling op het ADR kan eveneens, bijvoorbeeld als je na het transport het product niet direct gebruikt, maar wel wil stockeren. Aan de gedeeltelijke vrijstelling zijn voorwaarden aan verbonden. Wie producten in colli - met andere woorden verschillende producten samen - wil transporteren, moet ook hier rekening houden met de 1.000 punten regel. De verpakkingen, hun signalisatie en samenlading blijven van toepassing. Deze moeten ook gekeurd zijn. “Als je die haalt bij de leverancier, is dat wel meestal het geval”, wordt meegegeven. Eventueel moet de temperatuur geregeld zijn. Verder moet een brandblusser in de cabine aanwezig zijn met een inhoud van minstens 2 kg, alsook veilige verlichtingsapparaten. Je mag niet roken en het openen van de colli is ook verboden. Bovendien moet het verpakkingscertificaat en het vervoerdocument aanwezig zijn.
Dat vervoersdocument kan u zelf opstellen op een blad. “Je kan voor jezelf een sjabloon maken, maar je kan het ook downloaden op de site van het departement.” In dat vervoerdocument moet een hele resem zaken opgelijst staan, te lezen in het kader. Het mag opgesteld worden in het Nederlands, Frans of Duits bij nationaal vervoer. Minstens wordt een deel van het transport afgelegd over het gebied waar de gebruikte taal op het vervoerdocument één van de officiële talen is. Door een akkoord tussen België en Nederland mag, voor het vervoer tussen deze beide landen, ook enkel Nederlands gebruikt worden. Bij internationaal vervoer moeten de vermeldingen op het vervoerdocument in een officiële taal van het land van verzending gesteld zijn en daarenboven in het Frans, het Engels of het Duits, indien de officiële taal geen van de drie genoemde is.
1000 punten regel
Bij vervoer onder de volledige of gedeeltelijke vrijstelling, moet je rekening houden met de 1.000 punten regel.Onder vervoerscategorie 0 behoren de gevaarlijkste producten. Daar mag je dus helemaal niets van vervoeren. Bij vervoerscategorie 1 en 2, mag je respectievelijk maximum 20 en 333 liter of kg puur product mee. Bij vervoerscategorie 3 mag je maximum 1.000 liter of kg meenemen. Heb je een product met vervoerscategorie 4, dan zijn er zelfs geen beperkingen. Transporteer je 1.000 liter van een product onder de volledige vrijstelling, dan moet dat per verpakking van maximum 450 liter zijn.
Wil je producten van verschillende vervoerscategorieën vervoeren, moet je er ook voor zorgen dat je onder de 1000 punten blijft. Hier gaat een korte rekensom vooraf. Per product vermenigvuldig je het aantal liter of kilogram met een factor die overeenkomt met de vervoerscategorie. Voor categorie 1 geldt de factor 50, voor categorie 2 is dat 3 en categorie 3 is dat 1. Bijvoorbeeld: vervoer je in totaal 200 liter van één product van vervoerscategorie 2, dan reken je 200 x 3 = 600 punten.
Gevaarlijke goederen verpakt in beperkte hoeveelheden