Startpagina Akkerbouw

Europees Milieuagentschap waarschuwt voor overstromingen, droogtes en bosbranden

In een nieuw rapport komt het Europees Milieuagentschap (EEA), een EU-agentschap, opnieuw met een duidelijke waarschuwing: de komende decennia krijgt ook Europa te maken met meer overstromingen, droogtes en bosbranden. De landen zullen zich moeten aanpassen.

Leestijd : 1 min

De impact kan deels verlicht worden met pogingen om de klimaatverandering te beperken, maar volgens EEA verslechtert de klimaatsituatie sowieso, "zelfs als internationale inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen effectief blijken". Uit de kaarten van het EEA moet blijken dat heel Europa de impact zal voelen.

Kustregio's zullen veel meer bedreigd worden door de stijging van het zeewater, blijkt uit de gegevens van het EEA. In het binnenland zal zware regenval leiden tot meer overstromingen: de meeste delen van Europa zullen te maken krijgen met 35 pct meer regenval in de herfst en de winter.

Het zuiden van Europa zal meer droogte kennen, die bovendien langer zal duren. Dat zal leiden tot meer competitie tussen landbouw, industrie en gezinnen om water, waarschuwt het agentschap. Een ander gevolg van de klimaatopwarming is de verdere verspreiding van bosbranden.

De grootste stijging wordt verwacht in het westen en het centrum van Europa, maar de zwaarste impact zal voor het zuiden van Europa zijn.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Innoverend onderzoek in monitoringstechnologieën bij Inagro

Groenten Al meer dan 20 jaar stuurt Inagro waarnemings- en waarschuwingsberichten voor verschilende openluchtteelten zoals (biologische) prei, kolen en witloof. Dankzij onderzoek naar nieuwe monitoringstechnologieën kan Inagro voortaan nog nauwkeuriger insecten tellen en de verkregen data sneller verwerken.
Meer artikelen bekijken