Startpagina Groenten

Gevreesd tomatenvirus treft mogelijk ook Frankrijk, Belgische telers nemen maatregelen

In Frankrijk is een landbouwbedrijf afgesloten omdat het mogelijk aangetast is door een nieuw tomatenvirus. Het virus, ongevaarlijk voor mensen maar destructief voor de oogst, dook eerder al op in onder meer Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In België zijn er nog geen gevallen gemeld, maar zijn wel preventieve maatregelen genomen om een besmetting te voorkomen.

Leestijd : 2 min

Het Franse ministerie van Landbouw liet zondag weten dat er een "sterk vermoeden" is dat het ToBRFV-virus (tomato brown rugose fruit virus) tomaten heeft aangetast in een serre in het departement Finistère, in het westen van Frankrijk.

Het virus, dat ook paprika's en pepers kan aantasten, dook voor het eerst op in Israël in 2014, en later ook in Mexico, de Verenigde Staten, Duitsland, Italië, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Griekenland en Spanje. Maandag pas zal officieel duidelijk worden of Frankrijk bij dat lijstje komt.

Nog geen gevallen in ons land

In afwachting zijn de serres van het bedrijf in Finistère verboden terrein. In België zijn er nog geen gevallen gemeld, maar de schrik zit er wel in. Sinds november gelden noodmaatregelen, net als elders in de Europese Unie. Zo moeten zaden die afkomstig zijn uit regio's waar het virus voorkomt, getest worden. Telers hebben ook meldingsplicht als ze het virus aantreffen. Het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver, een onderzoekscentrum, wijst op het belang van hygiënemaatregelen. Het virus kan immers via een eenvoudige aanraking overgebracht worden.

"De sector is al een jaar bezig informatie en kennis te verzamelen. We zijn daarvoor afhankelijk van informatie uit het buitenland", zegt onderzoekster Evelien Aussems. Hygiëne is essentieel om de verspreiding tegen te gaan. Volgens de specialisten van het Proefstation kan het immers nog jaren duren voor de resistentie tegen het virus in de planten is gekruist. Op de prijs van de tomaten heeft het virus vooralsnog geen impact. Daarvoor is de verspreiding nog te beperkt.

Belga

Lees ook in Groenten

Innoverend onderzoek in monitoringstechnologieën bij Inagro

Groenten Al meer dan 20 jaar stuurt Inagro waarnemings- en waarschuwingsberichten voor verschilende openluchtteelten zoals (biologische) prei, kolen en witloof. Dankzij onderzoek naar nieuwe monitoringstechnologieën kan Inagro voortaan nog nauwkeuriger insecten tellen en de verkregen data sneller verwerken.
Meer artikelen bekijken