Startpagina Actueel

Groen licht voor bedrijfssite Greenyard Prepared in Bree

Gisteren werd het Provinciale Uitvoeringsplan (PRUP) voor de uitbreiding van de site Greenyard Prepared in Bree - deel uitmakend van Greenyard - definitief vastgesteld door de provincieraad.

Leestijd : 2 min

Met dit plan kan het bedrijf 7ha uitbreiden en zo duurzame doorgroeimogelijkheden garanderen. "Door de nodige ruimte te geven, kan Greenyard Prepared als toonaangevend bedrijf in de agrofoodindustrie en belangrijke werkgever in Limburg bijkomende investeringen realiseren en extra jobs creëren", stelt gedeputeerde Inge Moors.

In Limburg staat het bedrijf Greenyard Prepared – het voormalige Noliko - al meer dan 50 jaar bekend als een toonaangevend voedingsbedrijf gespecialiseerd in de verwerking van oogstverse groenten en fruit en daarbij aansluitend pastabereidingen, soepen en sauzen. Momenteel telt Greenyard Prepared ongeveer 800 werknemers. Het bedrijf is internationaal actief en bekleedt voor de voedingssector een plaats in de Europese top. Voor de aanlevering van verse groenten en fruit werkt Greenyard Prepared al sinds de oprichting nauw samen met de landbouwers in de omgeving. Momenteel verbouwen een 320-tal telers samen ongeveer 4.500 ha landbouwgrond in een straal van 100 km rond Bree voor Greenyard Prepared. "Deze uitbreiding is belangrijk voor onze Limburgse economie en in het bijzonder voor de hele agrofoodindustrie. Zo kan Greenyard Prepared als grootste speler binnen de Limburgse agrofoodindustrie direct en indirect heel wat tewerkstelling en toegevoegde waarde creëren", aldus gedeputeerde Moors.

Het plangebied situeert zich aan de bedrijfssite van Greenyard Prepared. Het bestaande bedrijventerrein wordt in het noorden begrensd door de N73 en in het westen door de Zuid-Willemsvaart. Om een compacte en ruimtelijk logische uitbreiding te bekomen, is de uitbreidingszone gezocht ten zuiden van de N73 en ten oosten van het huidige bedrijventerrein. Hiermee wil Greenyard Prepared een uitbreiding realiseren van onder andere de productiehal voor aardappelen, groenten en fruit, een uitbreiding van de verpakkingscapaciteit en een nieuw kantoor, laadkade, logistiek centrum, vergistingsinstallatie en groetenwasserij. "Het succes van Greenyard Prepared vandaag is te danken aan dit soort uitbreidingen", bevestigt Dominiek Stinckens, managing director van Greenyard Prepared.

Tijdens een openbaar onderzoek konden alle burgers en betrokken partijen opmerkingen en aanbevelingen formuleren, waarna de Provinciale Commissie Ruimtelijke Ordening (PROCORO) de adviezen en bezwaren verzamelde en de plannen bijstuurde waar nodig.

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken