Startpagina Groenten

Bio-Planet verkoopt "hightech basilicum"

Bio-Planet, de bioketen van de Colruyt-groep, verkoopt vanaf woensdag basilicumplantjes uit verticale teelt. In zijn distributiecentrum in Halle heeft de supermarktgroep daarvoor een hoogtechnologische installatie ontwikkeld voor 250.000 planten. Hoewel de ecologische voetafdruk volgens het bedrijf heel klein is, krijgen de planten geen biolabel.

Leestijd : 2 min

Bij verticale teelt worden planten in rijen boven elkaar geteeld. Colruyt Group zegt dat in zijn volledig zelf ontwikkelde installatie voor eenzelfde hoeveelheid planten twintig keer minder ruimte nodig is dan in de klassieke teelt. Biotechnologen en -ingenieurs hebben 2 jaar aan de optimale groeiomstandigheden gesleuteld.

Door de vertical farm in het distributiecentrum te bouwen, worden er ook vijf keer minder kilometers afgelegd. "Daarnaast verbruiken we 90% minder water en 50% minder nutriënten dan in klassieke teelt. Bovendien werken we enkel met gezuiverd regenwater, dat we opvangen op het dak van ons verdeelcentrum", zegt Fabrice Gobbato, algemeen directeur van Bio-Planet. De installatie is "zeer energie-efficiënt" en draait op groene stroom van windmolens en zonnepanelen.

De planten groeien bovendien uit biozaad en er komen geen pesticiden aan te pas. Toch staat er geen biolabel op de verpakking. Dat heeft te maken met het feit dat de planten groeien in een "substraat" en niet in gewone aarde. Dat substraat is volgens Colruyt bijzonder duurzaam en composteerbaar, maar het mag dus niet biologisch genoemd worden. De basilicumplantjes uit verticale teelt zullen enkel in de 31 winkels en de webshop van Bio-Planet te koop zijn voor 1,89 euro per stuk.

Het is volgens woordvoerster Silja Decock de ambitie om de plantjes ook in de andere winkels van de groep, zoals Colruyt en Okay, te verkopen. "Maar dat zal niet voor meteen zijn", zegt ze. Er is nog verder onderzoek nodig voor aan een opschaling gedacht kan worden. Later dit jaar start Bio-Planet wel al met koriander uit verticale teelt.

Lees ook in Groenten

Uientelers zijn voorbereid voor de toekomst

Groenten Op 24 januari 2023 organiseerde het Departement Landbouw en Visserij een studienamiddag met als thema ‘Uien telen in een veranderend klimaat’. Dankzij het gevarieerde programma waarin diverse thema’s als bemesting, irrigatie, bewaring en afzetmarkt aan bod kwamen, konden we rekenen op meer dan 100 aanwezigen.
Meer artikelen bekijken