Startpagina Economie

Europees zijn melkprijzen licht gedaald

De grote zuivelondernemingen in de EU betaalden in januari gemiddeld een voorschotmelkprijs uit van 33,89 euro per 100 kg standaardmelk. Dat is 14 cent minder dan een maand eerder. Milcobel hield de prijs gelijk en zit met 33,72 euro dichtbij het Europese gemiddelde. Dat blijkt uit de Europese melkprijsvergelijking van LTO.

Leestijd : 2 min

De marktonderzoekers van LTO stellen vast dat prijzen gemiddeld nauwelijks zijn gewijzigd. Tegenover een aantal prijsstijgingen staan ook een aantal dalingen. De dalingen betreffen vooral het Italiaanse Granarolo (-1,90 euro per 100 kg), de Britse vestiging van het Canadese Saputo Dairy (-1,80) en FrieslandCampina (-1,30).

Het Ierse Glanbia verhoogde met 1,40 euro, en het Franse Sodiaal verhoogde met 60 cent per 100 kg. De andere bedrijven in de vergelijking hielden de prijs (zo goed als) gelijk. Granarolo blijft met 39,38 euro de beste betaler – wat deels komt doordat Italië een tekort-markt is. De Franse melkerijen Sodiaal, Savencia en Lactalis- zitten dichtbij 35 euro. Dat geldt ook voor FrieslandCampina en het Finse Valio.

Het minst wordt momenteel in Duitsland, Denemarken en Ierland betaald. Buiten Europa valt op dat in de VS prijzen onder druk staan. Nadat de melkprijzen in de VS in 2019 flink zijn gestegen is na de daling in december het jaar 2020 ook begonnen met een forse prijsdaling van omgerekend euro per 100 kg in januari.

De komende 2 maanden lijken de melkprijzen opnieuw vrij stabiel te blijven. De melkprijzen van Arla en FrieslandCampina zullen per saldo iets stijgen.

Melkprijsvergelijking januari 2020
Melkprijsvergelijking januari 2020 - Bron: LTO

Aanvoer

De EU melkaanvoer groeide in december met ruim 1%, wat een kleine groeiversnelling betekende ten opzichte van de 3 maanden daarvoor. Cumulatief lag de melkaanvoer in 2019 0,6% hoger dan in 2018. De stijging in Duitsland, Frankrijk, Nederland en Polen zette door. De Ierse melkaanvoer daalde fors gedurende het vierde kwartaal. Hiermee kwam een einde aan een periode van exponentiële stijging.

De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen liet in december een wisselend beeld zien. Enerzijds daalde de melkproductie in Nieuw-Zeeland licht en in Uruguay fors. Anderzijds noteerden de VS en Argentinië een plus. In de VS groeide het volume, net als in de maand november met minder dan 1%. Argentinië zag de melkproductie in december met 4% toenemen. De Australische melkproductie bleef gelijk.

Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) kwam in het kalenderjaar 2019 met een groei van 0,1% licht hoger (+270 duizend ton) uit dan in 2018.

Prijzen

Bij de melkprijscijfers geeft de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) haar visie op de markt. Op de markt heerst volgens de NZO momenteel grote onzekerheid als gevolg van de coronacrisis. Bij alle producten staan prijzen onder druk, ondanks dat de fundamenten nog altijd goed lijken te zijn. Kopers stellen aankopen uit. Een bijkomend probleem van de virusproblematiek is dat containers niet gelost worden in China, waardoor er wereldwijd een tekort aan containers om goederen te verschepen dreigt te ontstaan.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken