Startpagina Varkens

Pig Rentability Day: “Tijd om vooruit te kijken”

De vierde editie van de Pig Rentability Day komt in zicht. Op 5 juni strijkt dit tweejaarlijks event voor en door de varkenssector neer nabij de hippodroom van Waregem. “Wij staken alvast een mooi programma in elkaar onder het passende thema ‘De sector in galop’”, aldus Trees Loncke, namens de organisatoren.

Leestijd : 4 min

De vierde editie van de Pig Rentability Day komt in zicht. Op 5 juni strijkt dit tweejaarlijks event voor en door de varkenssector neer nabij de hippodroom van Waregem. “Wij hebben alvast een mooi programma dat past bij het thema van deze editie ‘De varkenssector in galop’”, aldus Trees Loncke, namens de organisatoren.

De Pig Rentability Day is uniek in de sector. Niet minder dan 15 bedrijven, actief in toelevering van de varkenshouderij, zetten immers gezamenlijk hun schouders onder de organisatie van dit event. Voor deze vierde editie zijn dit Denkavit, DLV, ForFarmers, AgroLogic, Cid Lines, Hypor, Algoet, Ceva, Merko, Debra Group, Duynie Feed, Elindus, VSI, ING en ook jouw krant Landbouwleven.

De Pig Rentability Day wordt al voor de vierde keer georganiseerd. 15 bedrijven uit de toelevering zetten er hun schouders onder.  Het is deugddoend dat de sector naar een nieuwe editie vraagt , aldus Trees Loncke (midden met gele trui).
De Pig Rentability Day wordt al voor de vierde keer georganiseerd. 15 bedrijven uit de toelevering zetten er hun schouders onder. Het is deugddoend dat de sector naar een nieuwe editie vraagt , aldus Trees Loncke (midden met gele trui). - Foto: PRD

Het is niet evident om met zoveel toeleveringsbedrijven een gezamenlijk evenement te organiseren.

Eigenlijk lukt dit prima, nu dus al voor de vierde keer. De organisatie bestaat uit heel gedreven bedrijven. Het zijn marktleiders in hun domein die allemaal met hun voeten middenin de varkenssector staan en bovendien deze sector een warm hart toedragen. Alle bedrijven gaan samen voor hetzelfde doel: een informatieve namiddag organiseren, met aansluitend een gezellige avond. Dat gezamenlijke doel bindt ons.

Eer worden jaarlijks al heel wat studiedagen en evenementen voor varkenshouders georganiseerd, al dan niet met succes. Waarom ook nog deze Pig Rentability Day?

Na 3 succesvolle edities is dit voor heel wat varkenshouders een evenement waar ze écht naar uitkijken. De deelnemende bedrijven krijgen elk jaar meer vraag van de varkenshouders naar het volgende event. Dit bewijst toch echt wel dat de Pig Rentability Day een plaats in de markt veroverd heeft. Bovendien neemt het aantal deelnemers aan het event ook elk jaar toe. Tijdens de laatste editie in Tielt waren er meer dan 750 aanwezigen. Dit is toch zeer veel als je weet dat dit enkel varkenshouders zijn, zonder toeleveranciers uit de sector.

Blijft de formule dezelfde als bij de voorgaande edities?

De combinatie van een informatief met een meer ontspannen gedeelte sloeg de voorbije edities aan. We behouden dus deze succesformule. Met de Pig Rentability Day willen we de varkenssector op de ruimst mogelijke manier bekijken. Er komen sprekers die de aanwezigen doorgaans nog niet gehoord hebben. Tegelijkertijd willen we linken leggen met andere sectoren. Dit biedt een verruimend en vooral ook vernieuwend perspectief op de evoluties binnen de varkenshouderij en is wat dit event onderscheidend maakt van de klassieke symposia en bijeenkomsten.

Deze vierde Pig Rentability Day kreeg het thema ‘De sector in galop’. Waarom?

De varkenshouders hebben lang moeten wachten op betere tijden – lees: prijzen – in de sector. Het ziet ernaar uit dat deze prijzen nog wel een tijd zullen aanhouden omdat het herstel van de wereldproductie van varkensvlees – die ten gevolge van de varkenspest sterk gedaald is – nog een hele tijd zal vragen. We verwachten dan ook dat de varkenssector nog wel enkele jaren in galop zal blijven. We hebben ons programma dan ook afgestemd op deze positieve trend in de varkenssector. We kozen dus opnieuw voor enkele interessante externe sprekers. Deze kijken niet alleen naar de actualiteit, maar ook verder in de tijd en tot ver buiten de landsgrenzen. Onze sprekers volgen, elk op hun domein, de wereldsituatie in relatie met de varkenssector. Varkensvlees wordt immers wereldwijd vermarkt. Als varkenshouder moet je daar een goed zicht op hebben, zelfs al produceer je voor de lokale markt. We kijken ook naar de consument. Eet de (wereldwijde) consument in de toekomst nog varkensvlees? Daarnaast bekijken we de toenemende mogelijkheden om data te verzamelen over de gezondheid en productiviteit van de dieren. Hoe moeten we daarmee omgaan? Welke meerwaarde creëert dit voor je bedrijf? Het wordt ongetwijfeld een boeiende namiddag, met ook tijd voor interactie tussen sprekers en publiek.

Jullie kozen opnieuw voor een locatie in West-Vlaanderen. Waarom strijken jullie neer in Waregem?

De eerste keer organiseerden we het event in Oost-Vlaanderen, 2 jaar nadien in Antwerpen, in 2018 in West-Vlaanderen. Dit waren telkens heel goede locaties. Waregem ligt in het hart van de varkenshouderij en er is bovendien een ideale eventlocatie, HippoLoggia, vlak naast de renbaan. De deelnemers aan de Pig Rentability Day zullen dus uitzicht hebben op de legendarische hippodroom waar elk jaar Waregem Koerse wordt gereden. Een nóg meer passende locatie voor ons dagthema, ‘De sector in galop’, konden we niet vinden! We geven ons event nog een extra Waregems tintje met onze gastvrouw van de dag, Justine De Jonckheere. Justine werd in 2011 Miss België, ze woont in Waregem. Ze modereert voor ons de namiddag.

Hoe kunnen geïnteresseerde varkenshouders zich informeren en zich alvast van een plaatsje verzekeren?

Iedereen kan natuurlijk terecht bij de vertegenwoordigers van de organiserende firma’s. Maar het is eenvoudiger om je via onze website www.pigrd.be rechtstreeks in te schrijven. Let wel, elke persoon moet zich apart aanmelden. Je vindt op de website ook duiding over de sprekers, het volledige programma en praktische informatie. Ik raad ook iedereen aan om onze Facebookpagina (@pigrentabilityday) te volgen.

Maar opgelet… HippoLoggia beschikt slechts over 700 plaatsen. Niet aarzelen dus! Garandeer je nu al van een plekje en schrijf je vandaag nog in!

Anne Vandenbosch

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken