Patrick Cobbaert: “Op minder dan een milliseconde was ik mijn handigheid kwijt”

Mechanisatie

Elk arbeidsongeval is er één te veel. Ook voormalig loonwerker Patrick Cobbaert werd slachtoffer, en dat tijdens het onderhoud van de 4-rijige maïshakselaar en de messentrommel. “Ik voelde direct dat ik mijn hand kwijt was. Gelukkig zorgde een sterke overall ervoor dat ik niet volledig werd meegetrokken”, vertelt hij. “Landbouwers die zoiets meemaken, willen niet meer buitenkomen. En dat is jammer, want samen sta je sterker naar de overheid toe.”

De juridische kant van een schadegeval in de landbouw

RULA

De landbouwsector zit vol gevaren. Zowel letterlijk als figuurlijk loert het gevaar om elke hoek. Hoewel voorkomen beter is dan genezen, is een goede kennis van het aansprakelijkheidsrecht ook een belangrijke meerwaarde voor een bedrijfsleider in de landbouwsector.

Loonwerker Filiep Decock kiest voor comfort én veiligheid tijdens het werk. Hij gebruikt beschermingskledij tijdens het vullen en vuil werk.

Peter Jaeken: “De laatste jaren is er van product tot toepassing enorm geïnvesteerd op veiligheid”

Preventie in land- en tuinbouw

In de gewasbescherming werd de laatste 10 jaar enorm geïnvesteerd op vlak van milieuveiligheid. Van actieve stof, tot formulering verpakking, beschermingskledij en spuitapparatuur… alle aspecten van het gewasbeschermingsproduct worden meegenomen in de ontwikkeling ervan. Gebruiksveiligheid blijft daarin niet achter. “De gewasbeschermingsindustrie werkt eraan, maar ook de landbouwer”, geeft gewasbeschermingsexpert Peter Jaeken van Phytofar mee.

Een loonwerker zit heel veel uren op de tractor. Een aangename stoel met goede vering en ruggensteun is daarom noodzakelijk.

Loonwerken Decock geeft het goede voorbeeld

Akkerbouw

De werkzaamheden van Decock zijn divers, en gaan van landbouwwerken tot het onderhouden van openbare terreinen. Op het bedrijf staan wel 16 tractoren, 2 zelfrijdende spuiten en een bietenmachine. Zaakvoerder Filiep kiest voor comfort én veiligheid tijdens het werk.

Brandweermannen Ruben Dejonckheere (links) en Dirk Vens kwamen al heel wat hachelijke situaties met mestgassen tegen op landbouwbedrijven.

Wees waakzaam voor het sluipende gevaar van mestgassen

RULA

Elk jaar vallen er op landbouwbedrijven slachtoffers door mestgassen. Deze venijnige gassen zijn onzichtbaar en ook onze neus is hier niet te vertrouwen. Het feit dat ze explosief en/of bedwelmend zijn, maakt van hen een levensbedreigende cocktail. Er zijn dus meer dan redenen genoeg om alert te zijn bij werkzaamheden in en om een stal of mestopslag. Naast landbouwers en hun familieleden worden ook de toegesnelde hulpverleners met deze gevaren geconfronteerd.

Correct beeld krijgen op aantal ongevallen in land- en tuinbouw is moeilijk

Actueel

Meten is weten, zeker om nog meer en beter aan preventie te kunnen doen. Dat is echter geen gemakkelijke opdracht als het om ongevallen in de land- en tuinbouwsector gaat. Niet alle ongevallen worden correct aangegeven en geregistreerd en dan is er ook nog een verschil tussen werknemers en zelfstandigen. Fedris, het federaal agentschap voor beroepsrisico’s, maakt wel statistieken op. Naast federale aandacht besteedt ook Vlaanderen veel aandacht aan preventie.

Dé 10 preventietips van Prevent Agri

Actueel

Mieke Sevenans en Robin De Sutter van Prevent Agri hebben de 10 tips voor meer preventie op een land- en tuinbouwbedrijf opgelijst. En voegen daar een gouden tip aan toe: Gééf als werkgever zelf het goede voorbeeld!

Prevent Agri over preventie: ‘Geef als bedrijfsleider zélf het goede voorbeeld’

Actueel

Wat (dodelijke) arbeidsongevallen in de land- en tuinbouw betreft, belooft 2021 weer een gitzwart jaar te worden en dat ondanks de sensibilisering en preventie, die alsmaar meer ingang vinden op onze bedrijven. Daar draagt Prevent Agri, die ondersteuning en begeleiding biedt, een belangrijk steentje toe bij.