De juridische kant van een schadegeval in de landbouw

RULA

De landbouwsector zit vol gevaren. Zowel letterlijk als figuurlijk loert het gevaar om elke hoek. Hoewel voorkomen beter is dan genezen, is een goede kennis van het aansprakelijkheidsrecht ook een belangrijke meerwaarde voor een bedrijfsleider in de landbouwsector.

Arbeidsongevallen kunnen het gevolg zijn van een mankement aan lanbouwwerktuig.

Correct beeld krijgen op aantal ongevallen in land- en tuinbouw is moeilijk

Actueel

Meten is weten, zeker om nog meer en beter aan preventie te kunnen doen. Dat is echter geen gemakkelijke opdracht als het om ongevallen in de land- en tuinbouwsector gaat. Niet alle ongevallen worden correct aangegeven en geregistreerd en dan is er ook nog een verschil tussen werknemers en zelfstandigen. Fedris, het federaal agentschap voor beroepsrisico’s, maakt wel statistieken op. Naast federale aandacht besteedt ook Vlaanderen veel aandacht aan preventie.

Een konijn komt piepen uit zijn verrijkte kooi.

“Konijn houden is zeer leuk, maar we zoeken een overnemer voor na ons pensioen”

RULA

In Lichtaart, op 2 km afstand van Bobbejaanland, ligt konijnenhouderij Buyens-Versmissen. Luc (59) en Mia (60) bouwden daar in 1985 hun eerste stal. Wat begon met 1 stal en 450 voedsters (moederdieren), evolueerde naar 3 stallen met 1.400 voedsters.

“We werken alle dagen bijna het klokje rond, maar zondag houden we steevast vrij voor ons gezin.”

Geitenboerderij Klavertroef: “Van nul beginnen is moeilijk, maar we komen nu op onze plooi”

RULA Kleinvee

Weinig landbouwachtergrond, maar toch starten met een biologische geitenboerderij. Velen ontbreekt het durf, maar Peter de Cock en Joke De Rocker gingen er volledig voor en startten in 2015 Klavertroef op te Oosterzele. “We gaan niet flauw doen, het is niet gemakkelijk om van nul te starten. Maar stilaan kunnen we de vruchten plukken van ons harde werk.”

Jan Martens, voorzitter van SLE, met een Mechelse kalkoenkophen.

Steunpunt Levend Erfgoed: “We ijveren ervoor om ons levend erfgoed in stand te houden”

RULA Kleinvee

Onder de algemene term ‘kleinvee’ zitten heel wat diersoorten en -rassen verscholen. In de professionele landbouw is al een hele rist te bewonderen, maar in de niet-professionele veehouderij is het gamma nog veel ruimer. Sommige authentieke rassen staan vandaag echter onder druk. Het Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) tracht dit levend erfgoed in stand te houden. Voorzitter Jan Martens vertelt ons waarom.

Eendenlever van La Sauvenière: Stap voor stap groeien, met respect voor de dieren, het product en de consument

RULA Kleinvee

Meer dan 20 jaar geleden startte Valérie Van Wyzenberghe met de productie van eendenlever of foie gras. Deze stiel verdedigt ze met veel overgave. Met de hulp van haar man, François Vandenbulcke, kweekt ze iets meer dan 8.000 eenden per jaar, die ze dan verwerkt in het slachthuis op de boerderij.

Schobbejaks Hoogte: Om struisvogels te houden, moet je een beetje cowboy zijn

RULA Kleinvee

Als de hobby uit de hand loopt, dan ontstaat er een… struisvogelboerderij. Dat was althans het geval bij dierenarts Bert Neirinck en zijn vrouw Christel Cauwelier, die het Tieltse Schobbejaks Hoogte oprichtten. Als grootste struisvogelboerderij in Europa voorzien ze heel de wereld van vlees en kuikens. Daarnaast baten ze ook een hoevewinkel uit, waar allerhande struisvogelproducten te koop worden aangeboden. Een hele boterham, maar Bert zelf blijft er bescheiden onder: “Als dierenarts zit ik al veel tussen de koeien en varkens. Met struisvogels kon ik iets anders doen.”

Dochter Flore en vader Johan.

Hoevetoerisme in de Leiestreek, met de zegen van priester Glorieux

RULA

Logeren en kamperen op een actieve vierkantshoeve… het rustieke landbouwbedrijf in het landelijke Sint-Denijs, deelgemeente van Zwevegem, heeft alle troeven om verder door te groeien tot dé vakantiestek in de streek. De familie Vanhemmens baat met veel passie, natuurlijke flair en authenticiteit de verschillende activiteiten uit: van vleesvee en akkerbouw over hoeveslagerij tot vakantiewoningen en camping… op de Hoeve Roden Duifhuize.

Sophie Keymolen is heel dynamisch en geniet ervan haar mening te uiten.

Sophie Keymolen: "Het is niet het geslacht, maar de vaardigheden die je moet waarderen"

RULA

In het Waals-Brabantse Rebecq runt Sophie Keymolen, samen met haar ouders Lucienne en Joseph, en haar broer Étienne, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de verkoop, diensten na verkoop en herstellen van landbouw-, industriële en handlingmachines. Ze vertelt over haar job, haar plaats in het familiebedrijf, haar kijk op de sector, haar positie als vrouw én haar ambities.

Lionel en zijn oogappel Bo, onafscheidelijk.

Oldtimer-freak Lionel Vandekerckhove: ‘Van vuil stuk oud ijzer een blinkende Allgaier maken’

RULA

Allgaier… Lionel Vandekerckhove (57) spreekt de naam van het oerdegelijke én betoverende tractormerk met gepaste trots uit, met respect, kracht en gevoel in de stem. Die inzet en daadkracht vind je bij hem ook terug als hij werkt aan zijn grote passie: de restauratie van tractoren en landbouwmachines. “Wie er zelf niet aan kan werken, begint er best niet aan. Wie het allemaal moet laten doen, is bij de start al verloren.”

Paul Liefooghe voor zijn Mad Max Stage V tractorpuller.

“Tractorpullers zijn efficiënter bezig dan de Formule 1”

Mechanisatie

Wie meer wil weten over mechanica, moet zich zeker in de tractorpulling verdiepen. Waar de schoolkennis stopt, beginnen de tractorpullers pas. Afhankelijk van hun vindingrijkheid en inzicht, gaan ze heel ver. “Ieder foutje die in de mechanica gemaakt is, wordt direct afgestraft. Goed om mechaniekers maturiteit bij te brengen”, zo legt ons Paul Liefooghe uit Gijzegem, nabij Aalst, uit.

Jonas Vanden Driessche, werkplaatsverantwoordelijke bij Case IH/Steyr dealer The Ponderosa in Nazareth, gaf ons meer toelichting bij het onderhoud van een tractor.

Een goed tractoronderhoud loont altijd

Mechanisatie

Wil men veel geniet hebben van zijn tractor en weinig onverwachte stilstand, dan is een goed onderhoud heel belangrijk. Als gebruiker kunnen we hier zelf toe bijdragen, maar een erkende dealer kan altijd meer betekenen. Zo leerden we alvast van Jonas Vanden Driessche, werkplaatsverantwoordelijke bij Case IH/Steyr dealer The Ponderosa in Nazareth.

Het uiterlijk van een tractor zegt niet alles, maar kan een indicatie geven van de onderhuidse toestand.

Waarop letten bij de aankoop van een tweedehands tractor?

RULA

Een gebruikte tweedehands tractor aankopen is vaak een spannende gebeurtenis. We weten immers niet exact wat we kopen. Kopen we de miserie van iemand anders of doen we een koopje?

De Europese wijnbouw blijft groeien, vooral omdat buiten Europa steeds meer wijn wordt gedronken.

Wijnconsumptie stagneert in Europa, maar groeit wereldwijd

RULA

De Europese wijnconsumptie stagneert alweer enige tijd. Tegelijk groeit de afzet naar derde landen, waarbij de Chinese dorst naar de betere wijnen opvalt. Europeanen kopen ondertussen steeds meer wijn online. Dat levert gemiddeld betere marges op en verschaft de verkopende partij inzicht in het consumentengedrag. Geen sinecure in een bijzonder gefragmenteerde en complexe industrie als de wijnbouw.

Aan het hoofd van Domaine du Chapitre vinden we van links naar rechts Guillaume, Bertrand, Annie en Etienne Hautier.

Een belangrijke investering, maar zeer verrijkend op menselijk vlak

RULA

Vin de Jean, Saint- Rémi, Pétale de Rose, Brut Nature… In Baulers maakt de familie Hautier een breed palet aan niet-mousserende en bruisende wijnen. Velen daarvan werden bekroond. Dit is een mooie erkenning voor het Domaine du Chapitre dat zich reeds goed profileert in de wijnbouw, hoewel ze nog niet zo lang actief zijn.

Rendabiliteit en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s voor het Kennis- en onderzoekscentrum Wijnbouw. Kris Vandenwyngaert en Soetkin Van Hoye doen het onderzoek.

Een wetenschappelijke kijk op wijnbouw

RULA

Wijnbouw is al enkele jaren in steile opmars in ons land. De nood aan kennis over de druiventeelt groeide navenant. Sinds 5 jaar kunnen telers met hun vragen terecht in het Kennis- en onderzoekscentrum voor wijnbouw in Sint-Truiden. Kris Vandenwyngaert – what’s in a name – was er van bij de start bij.

Uit de gegevens van de FOD Economie blijkt dat de wijnsector in België alsmaar blijft groeien. In 2018 verdubbelde de productie zelfs bijna ten opzichte van het voorgaande jaar!

Verdubbeling wijnproductie in 2018

RULA

2018 was een topjaar voor de Belgische wijnbouw. Er werd bijna 2 miljoen liter wijn geproduceerd, een verdubbeling tegenover 2017. We danken dit aan de warme zomer.

We zijn het waard!

Economie

Over vrouwen is al veel gezegd en geschreven. De vrouwen die de redactie van Landbouwleven ontmoette in het kader van deze vrouwenbijlage laten zich daar niet door tegenhouden. Ze bestieren hun landbouwbedrijf of hun departement met de grootste kunde. Wie denkt hen niet serieus te hoeven nemen, komt van een koude kermis thuis.

“We beseffen het niet altijd, maar we hebben heel wat competenties die we op ons curriculum vitae kunnen invullen”, getuigt een boerin.

Een boerin getuigt

Actueel

Deze getuigenis is er een met het dagdagelijkse leven van vele collega’s-boerinnen in het achterhoofd. Zij verdienen het om hun verhaal te brengen, dat hun stem ook aandacht krijgt. Want elke land- en tuinbouwster heeft haar eigen verhaal. Opgegroeid op een landbouwbedrijf, of juist niet en er pas of lang geleden ingestapt.

Patricia De Clercq is secretaris-generaal, de hoogste ambtenaar van het Vlaamse departement Landbouw en Visserij. Voorheen was ze de rechterhand van minister Joke Schauvliege op diens kabinet Landbouw.

Topvrouw in de landbouw: secretaris-generaal Landbouw & Visserij Patricia De Clercq

Wetgeving

Patricia De Clercq staat aan de top van het Vlaamse departement Landbouw en Visserij, als secretaris-generaal. Voordien ruilde ze het departement even in voor het kabinet van toenmalig minister van Landbouw Joke Schauvliege als diens adjunct-kabinetchef Landbouw. Over vrouwen in een machtspositie kan ze dus meepraten.

‘Vokke’ Marc, Loes en oma Roza voor de hoevewinkel.

Elk een melkveehouderij, samen een kind

Melkvee

Melkveehouderskoppel Loes en Ben uit Wiekevorst zijn mooi complementair. Loes verwerkt melk tot zuivel en desserts op het bedrijf van haar ouders, terwijl Ben bij zijn ouders de koeien verzorgt en aan akkerbouw doet. Allebei willen ze overnemen. Toch kiezen ze ervoor hun bedrijven apart te houden, vooral omdat ze een heel andere managementstijl hanteren. Hun gezinsleven is daarentegen erg hecht.

Ellen Vaneynde - hoogzwanger tijdens de reportage - vormt een ideale tandem met haar mama Marja Both op het pluimveebedrijf.

Samen een sterk (vrouwen)team

RULA

De Balenberg in het Vlaams-Brabantse Baal is erg gekend bij wielerliefhebbers. Het is immers de thuisstek van veldrijders Sven en Thibau Nys. Je zou er niet onmiddellijk een pluimveebedrijf verwachten. Ellen Vaneynde vormt er een ideale tandem met haar mama Marja Both.

Vrouwen: onzichtbaar en onmisbaar op het boerenbedrijf

Actueel

Vrouwen spelen op het boerenbedrijf talloze rollen. Ze vormen vaak alleen of met hun partner het krachtige motorblok van een landbouwbedrijf, en anders zijn ze wel de olie die alles soepel laat lopen. Het is wel zaak de mentale druk in de gaten te houden, en hoog tijd dat de overheid de juridische kaders aan de realiteit aanpast.

Brandweermannen Ruben Dejonckheere (links) en Dirk Vens kwamen al heel wat hachelijke situaties met mestgassen tegen op landbouwbedrijven.

Wees waakzaam voor het sluipende gevaar van mestgassen

RULA

Elk jaar vallen er op landbouwbedrijven slachtoffers door mestgassen. Deze venijnige gassen zijn onzichtbaar en ook onze neus is hier niet te vertrouwen. Het feit dat ze explosief en/of bedwelmend zijn, maakt van hen een levensbedreigende cocktail. Er zijn dus meer dan redenen genoeg om alert te zijn bij werkzaamheden in en om een stal of mestopslag. Naast landbouwers en hun familieleden worden ook de toegesnelde hulpverleners met deze gevaren geconfronteerd.