Startpagina RULA

RULA

RULA

De juridische kant van een schadegeval in de landbouw

RULA De landbouwsector zit vol gevaren. Zowel letterlijk als figuurlijk loert het gevaar om elke hoek. Hoewel voorkomen beter is dan genezen, is een goede kennis van het aansprakelijkheidsrecht ook een belangrijke meerwaarde voor een bedrijfsleider in de landbouwsector.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Wijnconsumptie stagneert in Europa, maar groeit wereldwijd

De Europese wijnconsumptie stagneert alweer enige tijd. Tegelijk groeit de afzet naar derde landen, waarbij de Chinese dorst naar de betere wijnen opvalt. Europeanen kopen ondertussen steeds meer wijn online. Dat levert gemiddeld betere marges op en verschaft de verkopende partij inzicht in het consumentengedrag. Geen sinecure in een bijzonder gefragmenteerde en complexe industrie als de wijnbouw.

Een belangrijke investering, maar zeer verrijkend op menselijk vlak

Vin de Jean, Saint- Rémi, Pétale de Rose, Brut Nature… In Baulers maakt de familie Hautier een breed palet aan niet-mousserende en bruisende wijnen. Velen daarvan werden bekroond. Dit is een mooie erkenning voor het Domaine du Chapitre dat zich reeds goed profileert in de wijnbouw, hoewel ze nog niet zo lang actief zijn.

Een wetenschappelijke kijk op wijnbouw

Wijnbouw is al enkele jaren in steile opmars in ons land. De nood aan kennis over de druiventeelt groeide navenant. Sinds 5 jaar kunnen telers met hun vragen terecht in het Kennis- en onderzoekscentrum voor wijnbouw in Sint-Truiden. Kris Vandenwyngaert – what’s in a name – was er van bij de start bij.

Verdubbeling wijnproductie in 2018

2018 was een topjaar voor de Belgische wijnbouw. Er werd bijna 2 miljoen liter wijn geproduceerd, een verdubbeling tegenover 2017. We danken dit aan de warme zomer.

Meest gelezen

We zijn het waard!

Over vrouwen is al veel gezegd en geschreven. De vrouwen die de redactie van Landbouwleven ontmoette in het kader van deze vrouwenbijlage laten zich daar niet door tegenhouden. Ze bestieren hun landbouwbedrijf of hun departement met de grootste kunde. Wie denkt hen niet serieus te hoeven nemen, komt van een koude kermis thuis.

Een boerin getuigt

Deze getuigenis is er een met het dagdagelijkse leven van vele collega’s-boerinnen in het achterhoofd. Zij verdienen het om hun verhaal te brengen, dat hun stem ook aandacht krijgt. Want elke land- en tuinbouwster heeft haar eigen verhaal. Opgegroeid op een landbouwbedrijf, of juist niet en er pas of lang geleden ingestapt.

Elk een melkveehouderij, samen een kind

Melkveehouderskoppel Loes en Ben uit Wiekevorst zijn mooi complementair. Loes verwerkt melk tot zuivel en desserts op het bedrijf van haar ouders, terwijl Ben bij zijn ouders de koeien verzorgt en aan akkerbouw doet. Allebei willen ze overnemen. Toch kiezen ze ervoor hun bedrijven apart te houden, vooral omdat ze een heel andere managementstijl hanteren. Hun gezinsleven is daarentegen erg hecht.

Samen een sterk (vrouwen)team

De Balenberg in het Vlaams-Brabantse Baal is erg gekend bij wielerliefhebbers. Het is immers de thuisstek van veldrijders Sven en Thibau Nys. Je zou er niet onmiddellijk een pluimveebedrijf verwachten. Ellen Vaneynde vormt er een ideale tandem met haar mama Marja Both.