Wijnconsumptie stagneert in Europa, maar groeit wereldwijd

RULA

De Europese wijnconsumptie stagneert alweer enige tijd. Tegelijk groeit de afzet naar derde landen, waarbij de Chinese dorst naar de betere wijnen opvalt. Europeanen kopen ondertussen steeds meer wijn online. Dat levert gemiddeld betere marges op en verschaft de verkopende partij inzicht in het consumentengedrag. Geen sinecure in een bijzonder gefragmenteerde en complexe industrie als de wijnbouw.

Aan het hoofd van Domaine du Chapitre vinden we van links naar rechts Guillaume, Bertrand, Annie en Etienne Hautier.

Een belangrijke investering, maar zeer verrijkend op menselijk vlak

RULA

Vin de Jean, Saint- Rémi, Pétale de Rose, Brut Nature… In Baulers maakt de familie Hautier een breed palet aan niet-mousserende en bruisende wijnen. Velen daarvan werden bekroond. Dit is een mooie erkenning voor het Domaine du Chapitre dat zich reeds goed profileert in de wijnbouw, hoewel ze nog niet zo lang actief zijn.

Rendabiliteit en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s voor het Kennis- en onderzoekscentrum Wijnbouw. Kris Vandenwyngaert en Soetkin Van Hoye doen het onderzoek.

Een wetenschappelijke kijk op wijnbouw

RULA

Wijnbouw is al enkele jaren in steile opmars in ons land. De nood aan kennis over de druiventeelt groeide navenant. Sinds 5 jaar kunnen telers met hun vragen terecht in het Kennis- en onderzoekscentrum voor wijnbouw in Sint-Truiden. Kris Vandenwyngaert – what’s in a name – was er van bij de start bij.

Uit de gegevens van de FOD Economie blijkt dat de wijnsector in België alsmaar blijft groeien. In 2018 verdubbelde de productie zelfs bijna ten opzichte van het voorgaande jaar!

Verdubbeling wijnproductie in 2018

RULA

2018 was een topjaar voor de Belgische wijnbouw. Er werd bijna 2 miljoen liter wijn geproduceerd, een verdubbeling tegenover 2017. We danken dit aan de warme zomer.

We zijn het waard!

Economie

Over vrouwen is al veel gezegd en geschreven. De vrouwen die de redactie van Landbouwleven ontmoette in het kader van deze vrouwenbijlage laten zich daar niet door tegenhouden. Ze bestieren hun landbouwbedrijf of hun departement met de grootste kunde. Wie denkt hen niet serieus te hoeven nemen, komt van een koude kermis thuis.

Een boerin getuigt

Actueel

Deze getuigenis is er een met het dagdagelijkse leven van vele collega’s-boerinnen in het achterhoofd. Zij verdienen het om hun verhaal te brengen, dat hun stem ook aandacht krijgt. Want elke land- en tuinbouwster heeft haar eigen verhaal. Opgegroeid op een landbouwbedrijf, of juist niet en er pas of lang geleden ingestapt.

Patricia De Clercq is secretaris-generaal, de hoogste ambtenaar van het Vlaamse departement Landbouw en Visserij. Voorheen was ze de rechterhand van minister Joke Schauvliege op diens kabinet Landbouw.

Topvrouw in de landbouw: secretaris-generaal Landbouw & Visserij Patricia De Clercq

Wetgeving

Patricia De Clercq staat aan de top van het Vlaamse departement Landbouw en Visserij, als secretaris-generaal. Voordien ruilde ze het departement even in voor het kabinet van toenmalig minister van Landbouw Joke Schauvliege als diens adjunct-kabinetchef Landbouw. Over vrouwen in een machtspositie kan ze dus meepraten.

‘Vokke’ Marc, Loes en oma Roza voor de hoevewinkel.

Elk een melkveehouderij, samen een kind

Melkvee

Melkveehouderskoppel Loes en Ben uit Wiekevorst zijn mooi complementair. Loes verwerkt melk tot zuivel en desserts op het bedrijf van haar ouders, terwijl Ben bij zijn ouders de koeien verzorgt en aan akkerbouw doet. Allebei willen ze overnemen. Toch kiezen ze ervoor hun bedrijven apart te houden, vooral omdat ze een heel andere managementstijl hanteren. Hun gezinsleven is daarentegen erg hecht.

Ellen Vaneynde - hoogzwanger tijdens de reportage - vormt een ideale tandem met haar mama Marja Both op het pluimveebedrijf.

Samen een sterk (vrouwen)team

RULA

De Balenberg in het Vlaams-Brabantse Baal is erg gekend bij wielerliefhebbers. Het is immers de thuisstek van veldrijders Sven en Thibau Nys. Je zou er niet onmiddellijk een pluimveebedrijf verwachten. Ellen Vaneynde vormt er een ideale tandem met haar mama Marja Both.

Vrouwen: onzichtbaar en onmisbaar op het boerenbedrijf

Actueel

Vrouwen spelen op het boerenbedrijf talloze rollen. Ze vormen vaak alleen of met hun partner het krachtige motorblok van een landbouwbedrijf, en anders zijn ze wel de olie die alles soepel laat lopen. Het is wel zaak de mentale druk in de gaten te houden, en hoog tijd dat de overheid de juridische kaders aan de realiteit aanpast.