Startpagina Melkvee

Wekelijkse graslandupdate helpt juiste timing voor bemesting te bepalen

MAP6 heeft vooral voor grasland belangrijke wijzigingen in petto. Het optimale tijdstip voor bemesting is crucaal. Inagro volgt daarom de wekelijkse grasgroei op de voet via de ‘graslandupdate’.

Leestijd : 2 min

In MAP6 wordt enerzijds de bemestingsnorm voor gemaaid grasland verhoogd richting de behoefte van intensief uitgebaat grasland. Anderzijds betekent een sluitende kunstmestboekhouding ongetwijfeld dat gerichte bijbemesting moeilijker wordt. De temperatuursom en bodemtemperatuur opvolgen, is een handig hulpmiddel voor een goede timing van bemesting.

Het onderzoeks- en voorlichtingscentrum Inagro doet daarom wekelijks een graslandupdate waarin de stand van zaken van het grasland in de provincie toegelicht wordt via grashoogtemetingen, weersgegevens en tussentijdse opbrengstbepalingen.

Temperatuursom

De temperatuursom (T-som) is een interessante parameter om het optimale moment van bemesting op grasland in te schatten. De waarde moet tussen 250 en 400 graden zitten om te starten met bemesting. Dat hangt af van het type grasland: maaien of beweiden.

Voor een vroege weidesnede wordt aangeraden om te bemesten bij een T-som tussen 250 en 300 graden. Een zwaardere maaisnede, begin mei, kan bemest worden bij een T-som rond 300-400 graden. Om voldoende eiwitopbrengst van het grasland te halen, is het ook van belang om niet te vroeg kunstmest te geven, en deze te fractioneren, om zo het ruwe eiwitgehalte op een constant niveau te houden.

Huidige situatie (Graslandupdate week 13)

Door het zachtere weer in februari en maart verwacht Inagro een vroege eerste snede.

In de graslandupdate van 26 maart zijn echter regionale verschillen in grasgroei te zien. Door de lokale overvloedige neerslag is er voldoende vocht beschikbaar in de bodem. Samen met de warmere dagtemperatuur van deze week merken we een stimulatie van de grasgroei (zie grafiek ‘Grasgroei’). De koudere nachttemperaturen zullen een invloed hebben op de samenstelling van het gras. Veel zon en koude nachten stimuleren de aanmaak van suiker(zie tabel Voederwaarde).

Het wekelijkse rapport van de graslandupdate kan je op de homepagina van www.inagro.be vinden.
Het wekelijkse rapport van de graslandupdate kan je op de homepagina van www.inagro.be vinden. - Bron: Inagro

Inagro

Lees ook in Melkvee

Zonne- en windenergie combineren voor een gelijkmatigere voorziening

Agribex Een landbouwbedrijf kan niet zelfvoorzienend genoeg zijn. Leen Mertens en haar vader kozen er 3 jaar geleden bewust voor om extra zonnepanelen te leggen, en om dit te combineren met een windmolen en batterijen voor opslag. “Zo kunnen we het maximum uit ons bedrijf halen”, vertelt Leen.
Meer artikelen bekijken