Amerikaanse boeren dumpen melk

Overal in de VS wordt melk gedumpt. Op de foto een dumpactie in Florida.
Overal in de VS wordt melk gedumpt. Op de foto een dumpactie in Florida. - Foto: Ben Butler

Dat meldt persbureau Reuters in een reportage. Het lijkt tegenstrijdig, want de retailverkopen gaan hard. Recente cijfers van marktonderzoeksbureau Nielsen wijzen erop dat eind maart 50% meer melk is verkocht. De verkoop van boter en kaas zou met ruim 120 en 80% zijn toegenomen. Supermarkten verhogen dan weinig verrassend hun prijzen voor zuivelproducten, volgens opnieuw Nielsen met ruim 10%.

De zuivelsector is volgens het artikel kwetsbaarder dan bijvoorbeeld de vlees- of graanmarkt. Vlees kan immers gemakkelijk worden ingevroren en graan in silo’s worden opgeslagen. Dairy Farmers of America, een coöperatie van 7.500 melkveehouders, vraagt boeren melk te dumpen.

Een andere grote coöperatie, Land ‘O Lakes, waarschuwt leden dat ze misschien melk zullen moeten dumpen. Het kleinere Foremost Farms, uit zuivelstaat bij uitstek Wisconsin, roept leden op wat extra dieren te slachten.

Zoals gezegd ligt de oorzaak vooral in logistiek en in een verschuiving van afzetkanaal. Dean Foods, dat eerder op het randje van een faillissement stond, biedt nu 1.000 dollar startbonussen voor chauffeurs. Wie normaal de horeca bedient, is ingesteld op groothandelsverpakkingen. Nu men voor de supermarkten moet leveren, moet men andere verpakkingen gebruiken, en kleinverpakking. Ook de distributie na de verpakkingen is hier niet op ingesteld.

Jan Cees Bron

Meest recent

Meest recent