Startpagina Melkvee

Nederlandse melkveesector moet minder inkrimpen

Door de goede voortgang van het fosfaatreductieplan hoeft de Nederlandse melkveehouderij in de derde periode van dit jaar minder in te krimpen dan eerder was voorzien.

Leestijd : 1 min

Het reductiepercentage voor boeren wordt voor de derde periode vastgesteld op 12 procent in plaats van de eerder voorgenomen 20 procent. Het is de ambitie dit percentage ook te behouden voor de rest van dit jaar. Dit schrijft staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer na overleg met het zuivelbedrijfsleven, diervoerderindustrie en de Rabobank.

De reductie van de fosfaatproductie is noodzakelijk omdat het Europese fosfaatplafond is overschreden. Zonder maatregelen leidt deze overschrijding tot het verlies van de derogatie op basis waarvan Nederland veel meer dierlijke mest mag gebruiken dan is toegestaan volgens de nitraatrichtlijn. Het verlies van deze uitzonderingspositie zou grote financiële gevolgen hebben voor de Nederlandse melkveehouderij.

“Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat in de afgelopen periode de melkveestapel zo is ingekrompen dat het doel van het fosfaatreductieplan binnen bereik is. Maar we zijn er nog niet. Het is in het belang van de melkveehouderij om nu vol te houden en de laatste stappen te zetten. Dit is nodig om in Brussel het gesprek te kunnen voeren over behoud van derogatie”, aldus de staatssecretaris.

Lees ook in Melkvee

Met welke tools kun je kalvergriep monitoren?

Melkvee Afgelopen jaren zag men bij Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) in de winter telkens een piek van uitbraken van het Boviene Respiratoir Syncytieel Virus (BRSV). Gelukkig zijn er een aantal tools om je te helpen de kalvergriep op je bedrijf te monitoren.
Meer artikelen bekijken