Startpagina Melkvee

Streven naar een dagelijkse productie van 28 l per koe zonder krachtvoer

In het kader van het Interregproject Protecow organiseerde het Cra-w een bezoek aan de hoeve Ronckier, een rundveebedrijf met Montbéliardes in Killem. Dat ligt in het Noorderdepartement, in de regio Hauts-de-France. We maken kennis met Thérèse en Jean-Bernard Ronckier, die zich sterk richten op rechtstreekse verkoop. Ze besteden veel aandacht aan het rantsoen van hun melkkoeien en aan energie-onafhankelijkheid op hun boerderij.

Innovatie zit bij de Ronckiers in de genen. Al in 1860, toen het bedrijf 31 ha telde, was het een modelboerderij inzake het verspreiden van nieuwe landbouwtechnieken. In 1959 installeerde de veehoudersfamilie een tandemmelkstal type ‘Melotte’ en startte men een zuivelbedrijf, wat heel zeldzaam is in deze streek. Elf jaar later bouwden ze een varkensstal met 40 zeugen op een roostervloer in de zeugenstal.

Varkens maken plaats voor melkverwerking...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Melkvee

NICE lanceert korte video’s over zuivel in elke levensfase

Melkvee De Hoge Gezondheidsraad bevestigt dat 250 tot 500 ml melk of melkproducten – 2 tot 3 porties zuivel – per dag passen in een gezonde voeding. Maar uit de voedselconsumptiepeiling 2022-2023 blijkt dat 88% van de volwassenen die aanbeveling niet haalt. Om de actuele voedingsaanbevelingen meer toegankelijk te maken, ontwikkelde het kenniscentrum voedingsinformatie NICE 3 korte video’s die tonen hoe zuivel past in een gezonde en milieuverantwoorde voeding in diverse levensfasen.
Meer artikelen bekijken