Startpagina Veeteelt

Boerenactivisten eisen bij rechter halvering vliegverkeer

De Nederlandse activisten van Agractie eisen bij de rechter dat het vliegverkeer in en boven Nederland in de komende 10 jaar halveert. Alleen zo kan volgens de landbouwers de uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof dusdanig worden verminderd dat Nederland voldoet aan de ambities van het Klimaatakkoord van Parijs. Als neveneffect van minder luchtvaart zal het zogenaamde ‘extern salderen’ in de veehouderij overbodig blijken te zijn.

Leestijd : 2 min

Bij ‘extern salderen’ kopen projectontwikkelaars en industrie stikstofruimte van boeren om hiermee de eigen uitstoot mogelijk te maken. Het is volgens Agractie een uitruil van ‘groene stikstof’, waarvan planten groeien, voor vervuilende ‘grijze stikstof’, door verbranding van fossiele brandstoffen.

Agractie lijkt vooral op ludieke wijze de dubbele moraal van de Nederlandse overheid te willen blootleggen. Na een gerechterlijke uitspraak werd de Nederlandse staat gedwongen om de stikstofdepositie te beperken. Enerzijds viseert de overheid de landbouw, anderzijds ontziet men quasi geheel de luchtvaart. Recent nog beloofde het kabinet 2 tot 4 miljard euro te willen steken in KLM, omdat de vliegmaatschappij niet failliet gaat.

Als de coronacrisis iets heeft aangetoond is het dat spotgoedkoop en massaal over de wereld vliegen niet meer van deze tijd is, stelt Agractie. Verreweg het meeste vliegverkeer is niet noodzakelijk en onverantwoord in verband met de klimaatopgaven. Er zijn in de huidige tijd volop alternatieven mogelijk, waarbij op afstand zaken kunnen worden geregeld via videoconferences, zonder daarvoor luchtverkeer te gebruiken.

Middelen om halvering van het vliegverkeer te realiseren zijn onder andere het belasten van uitstoot en accijns op brandstoffen, vliegtax op vluchten en de opkoop vliegtuigen en vliegmaatschappijen door de overheid. Vliegverkeer heeft volgens Agractie een enorme uitstoot, die echter door internationale afspraken slechts voor een zeer beperkt deel hoeft te worden meegenomen in de vastgelegde uitstootcijfers.

Jan Cees Bron

Lees ook in Veeteelt

Goed gefokte melkveevaarzen kalven tussen de 22 en 24 maanden af

Melkvee Het doel van een succesvolle jongveeopfok is om de eerste kalving te bereiken vanaf een leeftijd van 22 maanden, en dit met hetoog op gezondheid, hoge productie en lang leven. Er zijn talloze manieren waarop kalveren en vaarzen zeer succesvol grootgebracht kunnen worden. Nieuwe inzichten en hot topics hebben sommige courante adviezen de laatste jaren gewijzigd.
Meer artikelen bekijken