Startpagina Actueel

Boze melkveehouders strooien melkpoeder uit tegen EU-beleid

De coronacrisis laat zich ook voelen bij de melkboeren. Er is minder vraag naar melk en nog altijd een overaanbod. Dus kelderen de prijzen. De melkveehouders zoeken steun op Europees niveau en voerden donderdag actie door melkpoeder uit te strooien.

Leestijd : 2 min

Door de coronacrisis en de maatregelen rond social distancing kunnen de boeren niet protesteren in Brussel en werd voor een ludieke actie in verschillende landen gekozen. Op één akker, in Vlaanderen in het Oost-Vlaamse Laarne, werd melkpoeder uitgestrooid. Een symbolisch actie in acht landen van de European Milk Board (EMB) om het overschot aan te tonen.

Geen verspilling

"Let wel, we kregen 250 kg om weg te gooien, maar strooien slechts met één zak melkpoeder", aldus woordvoerder en boerin Tanja Van Poecke. "We willen niet verspillen, de overige 225 kg schenken we aan goede doelen."

In het Henegouwse Gravenbrakel werden honderden kilo's melkpoeder uitgestrooid. De boeren klagen over de melkprijs en de melkoverschotten. Momenteel wordt er nog altijd veel geproduceerd, maar minder geconsumeerd omdat onder meer de grenzen gesloten zijn en de horeca gesloten is. "Dus zijn er enorme overschotten en dat moet beter geregeld worden", vinden de boeren.

"De melk wordt nu gestockeerd als melkpoeder of boter. De EU betaalt 30 miljoen euro subsidies uit voor die opslag van melk, kaas en boter, maar dat zorgt wel voor een daling van de prijzen. Nu werken wij met verlies." "Dit is al de vierde crisis op 10 jaar tijd", gaat Tanja Van Poucke verder.

"Er moet gewoon een betere aanpak komen dan wat de EU nu doet. Wij willen dat er een systeem komt waarbij de melkproductie verlaagd wordt, niet dat alles wordt opgeslagen. Want als de markt dan weer stabiliseert en dat melkpoeder in de handel komt, blijven de prijzen laag. Dat helpt ons niet vooruit."

Minder produceren?

Kan een koe zomaar minder melk produceren? "Toch wel", legt ze uit, "dat gaat niet van de ene dag op de andere, maar je kan de productie wel geleidelijk aan verminderen door bijvoorbeeld minder krachtvoer te geven. Dat duurt een paar weken, maar je kan dat wel regelen. Op die manier produceer je volgens de marktvraag en krijg je een eerlijke prijs. Heel concreet vragen wij dat er een productiebeperking komt bij de landbouwers en dan gaat de prijs van de melk automatisch naar omhoog. Minder is meer. Daar komt het op neer."

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken