Startpagina Economie

Duitse regering grijpt in vanwege ‘Amerikaanse toestanden’ Duitse slachterijen

De Duitse federale regering is woedend over de behandeling van de voornamelijk Oost-Europese arbeiders in Duitse slachthuizen. Federaal minister van arbeid Hubertus Heil (SPD) noemt de situatie “gruwelijk, beschamend en ondraaglijk” en belooft op korte termijn scherpere wetgeving. De afgelopen weken is bij een serie Duitse slachterijen veel personeel uitgevallen vanwege corona. Amerikaanse toestanden dus.

Leestijd : 3 min

Eerder werden 2 grote slachterijen in Duitsland stilgelegd vanwege corona-besmettingen op de werkvloer. Het ging om een runderslachterij van Vion in Bad Bramstedt en een runderslachterij- en uitsnijderij van Müller-Fleisch in Birkenfeld. Bij Vion en Müller-Fleisch zijn respectievelijk ruim 109 en ruim 300 werknemers getroffen. Het gaat bij deze bedrijven voor het grootste deel om Polen en Roemenen.

De Roemeense overheid heeft om tekst en uitleg gevraagd van de Duitse overheid. Ondertussen heeft bij de slachterij van Westfleisch in Coesfeld een ware corona-explosie plaatsgevonden, met 254 besmettingen op in totaal 1.200 werknemers. Bij Westfleisch werken vooral Bulgaren en Roemenen. De overheid heeft de slachterij stilgelegd. Bij een andere slachterij van Westfleisch zijn nog eens enkele tientallen mensen besmet.

Vakbonden

De vakbonden wijzen naar de slachterijen, die volgens hen het personeel niet veilig opvangt. Slechte huisvesting met massale slaapzalen of gedeelde kamers en gemeenschappelijk sanitair zijn volgens de bond in de eerste plaats verantwoordelijk voor de snelle verspreiding van het virus onder de werknemers bij de slacht- en snijlijnen. Dergelijke woonomstandigheden zijn in ons land in elk geval niet de norm. In verreweg de meeste gevallen wonen werknemers pemanent in België, in een eigen woning.

De regering is het met hen eens. Bondskanselier Angela Merkel noemde de situatie in een plenair debat al “angstaanjagend”. De linkse partijen in Duitsland, en dan vooral Bündnis 90/Die Grünen en Die Linke, pleiten voor wetgeving die definitief een einde maakt aan uitbuitingsmechanismen. Ze vinden ook dat de Duitse arbeiders gezien het verschil in prijsniveau’s in Duitsland en Oost-Europa en de wooncondities die tijdelijke werknemers accepteren niet fair met Oost-Europese arbeiders kunnen concurreren.

De vleesindustrie, verenigt in het Verband der Fleischwirtschaft, gaat nog niet inhoudelijk in op de kritiek, maar zegt bereid te zijn tot een ronde tafelgesprek. Ze nodigt daarvoor de federale ministers van Landbouw, Arbeid en Gezondheid - Julia Klöckner, Hubertus Heil en Jens Spahn - uit voor een rondetafel. "Als er concrete uitgangspunten worden gevonden, staan ​​we open voor verbeteringen en pleiten we voor een landelijke implementatie", aldus de vereniging.

Internationale problemen

Eerder vielen al diverse Amerikaanse slachterijen uit vanwege corona. Het gaat dan om slachterijen van onder meer Smithfield, Tyson Foods en JBS. Ook daar werd door vakbonden gewezen op de vaak slechte leefomstandigheden, in barakken, van de veelal Mexicaanse werknemers. Volgens Tyson Foods, de grootste leverancier van kippenvlees in Amerika, dreigde schaarste aan vlees. President Donald Trump heeft daarop een oude wet uit de Korea-oorlog geactiveerd, die slachthuizen tot ‘essentiële infrastructuur’ verklaart. Slachterijen zijn sindsdien ook juridisch beschermd tegen eventuele aanklachten van bijvoorbeeld werknemers.

Elders zijn ook problemen. In Canada werden meer dan 900 werknemers van een slachthuis van Cargill besmet. In het Australische Melbourne werden 70 gevallen vastgesteld bij Cedar Meats. Dichter bij huis zijn in Ierland bijna 600 werknemers van slachthuizen besmet. In Nederland werd bij een slachthuis van Vion in Scherpenzeel bij enkele tientallen werknemers corona vastgesteld. Vooralsnog zijn in ons land geen slachterijen gesloten. Het FAVV stelt ook bij besmettingen niet zomaar een slachthuis te sluiten. Alleen als de hygiëne niet op orde is, grijpt men in.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken