Startpagina Maïs

VIB start veldproef met maïsvariëteit die beter bestand is tegen droogte

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) start donderdag in het Oost-Vlaamse Wetteren met een veldproef met een genetisch gewijzigde maïsvariëteit die beter aangepast is aan de droogte. "De noodzakelijke transitie naar een klimaat-aangepaste landbouw omvat, naast het toepassen van nieuwe technieken en een beter beheer van de bodem, ook de teelt van robuuste, meer droogtebestendige gewassen", zegt het VIB.

Leestijd : 2 min

De opwarming van de aarde laat zich ook in België overduidelijk voelen, stelt het onderzoeksinstituut. "Volgens het KMI staat 2020 nu al op de lijst van jaren met langdurige droogte, en we zijn nog maar aan het begin van het groeiseizoen. België valt in de categorie van landen met 'hoge waterschaarste' en daarmee behoren we tot de droogste regio's van Europa. Deze extreme condities hebben ervoor gezorgd dat de voorbije jaren erkend werden als landbouwramp waardoor landbouwsubsidies vrijkwamen als financieel opvangnet voor de landbouwbedrijven die hun opbrengst zien kelderen door de droogte."

De maïsvariëteiten die in het proefveld worden uitgetest gaven "veelbelovende resultaten" in de serre, zegt het VIB. "De planten maken grotere hoeveelheden van een groeiregulerend eiwit aan. Ze groeien beter in normale omstandigheden en geven een opmerkelijke opbrengstverhoging bij droogte, althans in een serre. We willen nagaan of deze positieve effecten ook behouden blijven onder normale teeltomstandigheden." De veldproef wordt uitgevoerd in samenwerking met het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) in Merelbeke.

De proef zal 3 jaar lopen. "Ze is nog gebaseerd op intussen 'klassieke' gentechnologie", zegt het VIB. "De onderzoekers zijn ondertussen naarstig op zoek naar mogelijkheden om de vereiste verhoogde niveaus van de groeiregulator ook te verkrijgen door 'genome editing'. Die genoombewerking is een nieuwe veredelingsmethode die toelaat om zeer gericht en veel sneller dan de klassieke veredelingsmethoden, genen aan te passen."

Negen jaar geleden liep een proef met genetisch gemodificeerde aardappelen in Wetteren nog behoorlijk mis. Ondanks een zestigtal aanwezige politieagenten kon een aangekondigde actie van het Field Liberation Movement niet vermeden worden. Activisten klommen toen over de omheining om planten uit te rukken. Elf actievoerders werden nadien veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van één maand voor opzettelijke vernielingen.

Belga

Lees ook in Maïs

Correct rekenen met dierlijke mest

Maïs Op heel wat percelen in Vlaanderen wordt een groot deel van de bemesting ingevuld met dierlijke mest. Gebruik van dierlijke mest vraagt een beredeneerde aanpak. Hoe kies ik de juiste mestsoort? Hoeveel dien ik wanneer toe? Op welke manier? De variabele samenstelling van dierlijke mest en inschatten hoeveel of wanneer de aanwezige nutriënten vrijkomen, zijn belangrijke aandachtspunten.
Meer artikelen bekijken