Startpagina Akkerbouw

Opletten met de bemesting na de eerste snede

In de wekelijkse graslandupdate geeft Inagro advies omtrent de bemesting van de percelen na de eerste snede. Door de droogte vergt dit immers een doordachte aanpak.

Leestijd : 1 min

Inagro brengt je wekelijks op de hoogte van de actuele gegevens van de grasmetingen via de graslandupdate.

Alle percelen die Inagro opvolgt, zijn sinds vorige week gemaaid. De percelen liggen er in bepaalde regio’s droog bij. Het lijkt dan ook niet interessant om drijfmest uit te rijden op heel droge percelen. Het risico bestaat dat de stikstof vervliegt, en dus niet meer beschikbaar is voor het gras.

Inagro adviseert in deze gevallen om drijfmest te verdunnen met water voor een betere benutting. Voeg daarvoor een derde deel water toe aan de mest. Naast betere benutting heeft verdunde mest nog een voordeel: het vermindert de korstvorming.

De drijfmest die je toediende voor de eerste snede zal nog een nuttige nawerking hebben. Hou daar rekening mee en stem je bemesting af op de grootte van je eerste maaibeurt. Na een lichte eerste snede kan je best minder zwaar bemesten.

Plan je kunstmestkorrels te strooien? Verspreid dan eerst de korrels en pas daarna de verdunde drijfmest, indien mogelijk. Dat verbetert de oplossing van de korrels.

Inagro

Lees ook in Akkerbouw

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

Akkerbouw De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).
Meer artikelen bekijken