Startpagina Liefhebberstuin

Tweehonderd tuinliefhebbers stellen dit weekend tuinen open tijdens Velt-ecotuindagen

Over heel Vlaanderen en Nederland stellen dit weekend bijna tweehonderd liefhebbers hun ecologische stadstuinen, sier- en moestuinen, boomgaarden en veel meer open tijdens de Velt-ecotuindagen. De focus dit jaar ligt op ecologische onkruidbestrijding, meldt Velt.

Leestijd : 2 min

"Het opzet is al heel lang om ecologisch tuinieren dicht bij mensen te brengen en te tonen hoe het er in de praktijk aan toe gaat, en dat door bij de mensen zelf te gaan kijken", zegt Barbara Creemers van Velt.

De focus dit jaar ligt bij onkruidbestrijding. "Gezien de actualiteit rond pesticiden kunnen mensen zien hoe ecologische tuiniers zelf het onkruid aanpakken", zegt Creemers, die de campagne ‘2020pesticidevrij’ leidt. "Als binnenkort de wet rond is dat zowel verkoop als gebruik van chemische onkruidverdelgers aan banden wordt gelegd, moet iedereen overstappen naar de alternatieven. Daarom wil Velt tonen wat je met (on)kruiden allemaal kunt doen: van alternatieven voor bestrijding tot heerlijke recepten in de keuken."

Het aanbod is opnieuw heel divers, 130 van de zowat 200 tuinen liggen in Vlaanderen. "Wat opvalt is dat er meer en meer tuinen opgenomen worden die volgens de principes van permacultuur werken", zegt Creemers nog.

Het opzet om bij mensen thuis inspiratie op te doen, krijgt alvast de steun van televisiemaker Wim Lybaert. Hij geeft in een filmpje op YouTube uitleg over de Velt-ecotuindagen (http://bit.ly/2qHomk7).

Meer informatie en een handige zoektool om tuinen te vinden staat op www.velt.nu/ecotuindagen. De campagnewebsite www.2020pesticidevrij.nu toont naast massa's tips ook een teller die de (groeiende) pesticidevrije oppervlakte in Vlaanderen en Nederland weergeeft.

Belga

Lees ook in Liefhebberstuin

Vaste planten geven kleur aan je herfsttuin

Liefhebberstuin Tijdens de herfst zijn de schitterende bladkleuren van de bomen, maar ook bessen, kleurrijke vruchten en fraai gevormde zaaddozen rijkelijk aanwezig, maar ook de zomerbloeiers en de terrasplanten, die nu stilaan uitgebloeid raken. Voor wie echter niet genoeg kan krijgen van bloeiende planten zijn er heel wat vaste planten die nu op hun mooist zijn en die de zomer verlengen met een flink scheut kleur in de tuin.
Meer artikelen bekijken