Startpagina Tuin

Tweehonderd tuinliefhebbers stellen dit weekend tuinen open tijdens Velt-ecotuindagen

Over heel Vlaanderen en Nederland stellen dit weekend bijna tweehonderd liefhebbers hun ecologische stadstuinen, sier- en moestuinen, boomgaarden en veel meer open tijdens de Velt-ecotuindagen. De focus dit jaar ligt op ecologische onkruidbestrijding, meldt Velt.

Leestijd : 2 min

"Het opzet is al heel lang om ecologisch tuinieren dicht bij mensen te brengen en te tonen hoe het er in de praktijk aan toe gaat, en dat door bij de mensen zelf te gaan kijken", zegt Barbara Creemers van Velt.

De focus dit jaar ligt bij onkruidbestrijding. "Gezien de actualiteit rond pesticiden kunnen mensen zien hoe ecologische tuiniers zelf het onkruid aanpakken", zegt Creemers, die de campagne ‘2020pesticidevrij’ leidt. "Als binnenkort de wet rond is dat zowel verkoop als gebruik van chemische onkruidverdelgers aan banden wordt gelegd, moet iedereen overstappen naar de alternatieven. Daarom wil Velt tonen wat je met (on)kruiden allemaal kunt doen: van alternatieven voor bestrijding tot heerlijke recepten in de keuken."

Het aanbod is opnieuw heel divers, 130 van de zowat 200 tuinen liggen in Vlaanderen. "Wat opvalt is dat er meer en meer tuinen opgenomen worden die volgens de principes van permacultuur werken", zegt Creemers nog.

Het opzet om bij mensen thuis inspiratie op te doen, krijgt alvast de steun van televisiemaker Wim Lybaert. Hij geeft in een filmpje op YouTube uitleg over de Velt-ecotuindagen (http://bit.ly/2qHomk7).

Meer informatie en een handige zoektool om tuinen te vinden staat op www.velt.nu/ecotuindagen. De campagnewebsite www.2020pesticidevrij.nu toont naast massa's tips ook een teller die de (groeiende) pesticidevrije oppervlakte in Vlaanderen en Nederland weergeeft.

Belga

Lees ook in Tuin

Goede raad bij de keuze van het juiste zaad

Actueel In de tuincentra hangen de zadenrekken weer propvol met kleurrijke zakjes gevuld met verse, kiemkrachtige zaden van tomaten in alle kleuren van de regenboog, van pompoenen in veel verschillende maten, zonnebloemen van groot tot klein, ronde wortelen, lange wortelen, rode kolen, witte kolen, groene kolen, Chinese kool, vroege en late bloemkool en nog veel meer moois en lekkers.
Meer artikelen bekijken