Startpagina Aardappelen

Oproep Belpotato: geef aardappelstocks snel op

Nog maar 25% van de Belgische aardappeltelers heeft hun voorraad opgegeven. Sectororganisatie Belpotato roept telers op snel de aardappelstocks over te maken. De absolute deadline is 31 mei. De cijfers zijn nodig om de overheid te wijzen op de omvang van het overschot, en dus de noodzaak tot steun.

Leestijd : 2 min

Om de Vlaamse en Waalse overheid te duiden op de ernstige crisis in de Belgische aardappelketen, heeft Belpotato.be een online formulier ontwikkeld op www.belpotato.be, waarmee u de volumes aardappelen die in België in voorraad zijn kunt aangeven. Op 22 mei was 25% van het totale aantal verwachte aangiften ingevoerd, en de beweging moet in een stroomversnelling. De einddatum tot wanneer u uw stocks hier kunt aangeven, is vastgesteld op 31 mei 2020.

Belpotato benadrukt niet te kunnne beloven dat er steun zal zijn voor de aardappelsector. In het geval dat er een vergoeding beschikbaar is, zal de overheid zich moeten beroepen op objectieve data die beschikbaar zijn. Belpotato.be wil deze beschikbaar stellen via de online aangifte op haar website. De maatregelen die de lidstaten zouden willen nemen, moeten worden onderworpen aan de naleving van de Europese regels. Daarom is het in dit stadium voorbarig om eventuele steun aan te kondigen.

De Belgische fabrieken draaien volgens Belpotato al enkele weken op minder dan 50% van hun capaciteit. De kans dat er tegen het einde van het lopende seizoen opnieuw veel beweging op de vrije markt zal zijn is volgens de organisatie bijzonder klein. Naast de menselijke voedselmarkten zijn alternatieve afzetmogelijkheden voedseldonatie, export, veevoer, vergisting en compostering. Ze moeten absoluut zo goed mogelijk worden gebruikt om de volumes die teruggestuurd moeten worden naar het veld tot een strikt minimum te beperken.

Want het zal niet gemakkelijk zijn om de nodige vergunningen te verkrijgen en bovendien zal dit leiden tot een grote imagoschade voor onze sector, denkt Belpotato. Met de voorspelde temperatuurstijging zal de kwaliteit snel afnemen.

Lees ook in Aardappelen

Pootafstand bepalen in functie van ras en kaliber

Aardappelen Met een nieuw aardappelteeltseizoen voor de deur moet alle aandacht gaan naar een goede voorbereiding en naar de meest optimale teelttechniek in de beste omstandigheden. Heb daarom voldoende aandacht voor de juiste pootafstand in functie van het ras en kaliber, bemerkt het PCA.
Meer artikelen bekijken